Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. június 26. 14:00
A meggy
Vasban, kalciumban és magnéziumban gazdag

Fotó: pixabay.com

A meggy nevét ősi finnugor-eredetű szónak tartják. Helységneveinkben és családnevek között is igen gyakori, ami szintén arra utal, hogy a magyarok régóta ismerik a meggyet.

A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. A meggy kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Sok A-vitamint, B1-vitamint, B2-vitamint, C-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát. Serkenti a máj- és vese működését. Közismert, hogy a meggy kitűnő vízhajtó.

A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segít a betegségek elleni küzdelemben. Légzőszervi megbetegedések kezelése is sok esetben megoldható pusztán meggy fogyasztásával, mivel a meggy savanyú íze a vírusok számára végzetesen pusztító hatású, vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert.

Bár frissen is ehető, de nagy mennyiség (nagy gyümölcssav-tartalma miatt) hasfájást, hascsikarást okozhat. Többször együnk belőle, de kis adagokban (15-20dkg).

 

Macskaszem

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 db tojás sárgája
  • 15 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg élesztő

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 kg magozott meggy

 

Elkészítés:

A tésztához valókból közepesen lágy tésztát gyúrunk, és négy cipót készítünk. A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra és a két hosszabb szélét megszórjuk zsemlemorzsával, és sűrűn sorba rakjuk a meggyel. Feltekerjük mindkét oldalon és a közepén kicsi üres részt hagyunk. Az üres részbe töltjük a habos diókrémet (ehhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a darált diót). A tésztacsík két oldalát megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőbe toljuk.

 

  • Energia:    6360 kcal
  • Fehérje:    131,7 g
  • Zsír:       285,5 g
  • Szénhidrát: 850,7 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)