Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rizs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. június 05. 13:00
A rizs
Nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Fotó: pixabay.com

A rizs eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, de ma már vannak olyan fajtái, ami a hidegebb éghajlaton is megterem.

A rizsből reggelire, ebédre és vacsorára is készíthetünk ételeket, az előételektől a desszertig. Reggel a rizspelyhek, puffasztott termékek kedveltek. Az ínyencek különböző rizses ételekhez különböző rizsfajtákat használnak.

A barnarizs biológiailag értékesebb alapanyag, mert nem koptatták le róla a korpát, így rostokban és tápanyagokban gazdagabb, mint a fehér rizs. Ásványi anyagok közül főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium és kálium, ezért jól illik a sószegény étrendbe is, például magas vérnyomás esetén.
A barna rizsben lévő magnézium részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint javítja a szívizom teljesítményét. A vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminok és a pantoténsav találhatók meg a rizsben.

A rizs kedvező tulajdonságai miatt sok diétában alkalmazható, hiszen könnyen emészthető, a test gyorsan tudja hasznosítani, és hamar telítettségérzetet okoz. A rizs nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

(A barnarizst nehezebb elkészíteni, de megéri az időt ráfordítani! Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük kb. 45 percig.)

 

Zöldséges rizses csirke

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell

  • 20 dkg rizs
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis db zellergumó
  • 15 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • 1 csokor petrezselyem zöld

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, és feldaraboljuk, a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is. Ezután beletesszük a felkockázott csirkehúst és fehéredésig pirítjuk, majd vízzel felöntve pároljuk. Közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldségeket, a gombával és a borsóval együtt, majd mikor már félig puhára párolódtak, a fedőt levéve elpároljuk róla a folyadékot. Ekkor adjuk hozzá a hideg vízben előzőleg megmosott rizst, és lepirítjuk. Sózzuk, és borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Felforralás után fedővel lefedve készre pároljuk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.

 

  • Energia:    1864 kcal
  • Fehérje:    80,7 g
  • Zsír:       69,1  g
  • Szénhidrát: 229,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)