Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bodza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. május 15. 15:00
A bodza
Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns hatású

Fotó: pixabay.com

Az első magyar nyelvű füveskönyv, Melius Juhász Péter Herbáriuma (1578) már megemlíti a fekete bodzát, főleg hurutos megbetegedések ellen ajánlotta, valamint: "torokgyékot mosd az vizével..., -köszvényes lábra jó a levelét párlani". Ezek a megállapítások az idők folyamán igazolódtak, így ma is kihasználjuk a természet e csodáját.

Gyógynövényként, különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert, de a kozmetikai ipar is felhasználja bőrápolók készítéséhez. A bodza május végétől júliusig virágzik, és augusztus végére érnek be fekete bogyói. A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését is alkalmazzák. A bodza virágzatát a leggyakrabban szörpök készítéséhez használják. A szárított virágzatból készült teát meghűléses megbetegedések esetén, köhögéscsillapításra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén, fájdalmas ideggyulladások ellen is ajánlják.

A bodza virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. Termésének magas az A-, B-, C-vitamin és folsav tartalma. Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns hatású. Található benne magnézium, kalcium, vas, foszfor is.

 

Bundázott bodzavirág

Hozzávalók (4 adag):

  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 15 db bodzavirág
  • A sütéshez
  • 5 dl olaj
  • A szóráshoz
  • 1 evőkanál porcukor

 

Elkészítés:

A frissen szedett virágtányérokat megtisztítjuk az esetleges bogaraktól, de nem mossuk, hogy az értékes virágpor benne maradjon.

Elkészítjük a palacsintatésztát, 15 perc pihentetés után a virágokat száruknál fogva egyesével belemártjuk a tésztába, hagyjuk a fölösleget lecsöpögni, majd forró olajban arany-barnára sütjük. Száruknál fogva óvatosan papírtörlőre emeljük a fejeket, s még forrón porcukorral hintjük.

  • Energia:    1876 kcal
  • Fehérje:    36,7 g
  • Zsír:       116,7 g
  • Szénhidrát: 154,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)