Az első magyar nyelvű füveskönyv, Melius Juhász Péter Herbáriuma (1578) már megemlíti a fekete bodzát, főleg hurutos megbetegedések ellen ajánlotta, valamint: "torokgyékot mosd az vizével..., -köszvényes lábra jó a levelét párlani". Ezek a megállapítások az idők folyamán igazolódtak, így ma is kihasználjuk a természet e csodáját.
Gyógynövényként, különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert, de a kozmetikai ipar is felhasználja bőrápolók készítéséhez. A bodza május végétől júliusig virágzik, és augusztus végére érnek be fekete bogyói. A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését is alkalmazzák. A bodza virágzatát a leggyakrabban szörpök készítéséhez használják. A szárított virágzatból készült teát meghűléses megbetegedések esetén, köhögéscsillapításra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén, fájdalmas ideggyulladások ellen is ajánlják.
A bodza virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. Termésének magas az A-, B-, C-vitamin és folsav tartalma. Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns hatású. Található benne magnézium, kalcium, vas, foszfor is.
Bundázott bodzavirág
Hozzávalók (4 adag):
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 15 db bodzavirág
- A sütéshez
- 5 dl olaj
- A szóráshoz
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A frissen szedett virágtányérokat megtisztítjuk az esetleges bogaraktól, de nem mossuk, hogy az értékes virágpor benne maradjon.
Elkészítjük a palacsintatésztát, 15 perc pihentetés után a virágokat száruknál fogva egyesével belemártjuk a tésztába, hagyjuk a fölösleget lecsöpögni, majd forró olajban arany-barnára sütjük. Száruknál fogva óvatosan papírtörlőre emeljük a fejeket, s még forrón porcukorral hintjük.
- Energia: 1876 kcal
- Fehérje: 36,7 g
- Zsír: 116,7 g
- Szénhidrát: 154,2 g
Egészségükre!