Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. április 24. 13:00
A retek
Az epetermelés serkentésével elősegíti és szabályozza az emésztést

Fotó: seriouseats.com

A retek Marco Polo által a X. században került Kínából Nyugat-Európába, pedig már az ókori Egyiptomban is ismerték.

A retekgyökér sok rostot tartalmaz. Kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint tartalmaz, leveleinek pedig vas, karotin és folsav tartalma jelentősebb, ezért ezeket is érdemes fogyasztani. A friss gyökér fontos hatóanyagai a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek a retek csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is biztosítja. Antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

A retek az epetermelés serkentésével elősegíti és szabályozza az emésztést, megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek megelőzését. Antioxidáns hatásával segíti az immunrendszer működését.

A retek nyersen fogyasztva kiváló saláta alapanyag. Párolásnál arra érdemes ügyelni, hogy a párolási idő rövid legyen, és a retek ne veszítse el a ropogósságát. Az így készült retek íze lágy és szaftos, kissé a fiatal karalábéra emlékeztet.

 

Sült retek

Hozzávalók (2 adag):

  • 25 dkg retek
  • 2 teáskanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 3 teáskanál aprított zöldfűszer
  • bors

 

Elkészítés:

A retket megmossuk, és nagyságtól függően félbe vagy negyedbe vágjuk. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a sót, borsot és a fokhagymát. A retket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ráöntjük a vajas keveréket, majd megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel. Forró sütőben, és 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük, amíg a retek megpirul. 

Energia:    126 kcal

Fehérje:    3,2 g

Zsír:       8 g

Szénhidrát: 7,6 g

Párolt retek

Hozzávalók:

  • 12 db közepes méretű retek
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 szál kakukkfű
  • 162 citrom leve
  • só, bors

 

Elkészítés:

Egy közepes méretű lábasban kakukkfüves kb. fél liter vízzel (vagy amennyi félig ellepi a zöldségeket), a cukorral és a kakukkfűvel szirupot készítünk. Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a retket, és nagy lángon félig megfőzzük (kb. 8 perc alatt). Ezalatt elforr a víz, a retek színe kifakul, és sűrű szirupot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét, amitől a zöldség élénk színt kap. Ekkor kiemeljük a szirupból, hűtjük. Sültekhez kínáljuk.

 

Energia:    510 kcal

Fehérje:    2,5 g

Zsír:       0 g

Szénhidrát: 125 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)