Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. április 10. 13:00
A medvehagyma
Méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését

Fotó: pixabay.com

Régi magyar neve sási hagyma, vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Levelei élénk zöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk. A tavaszi hónapokban gyűjtik.

A medvehagymában hatalmas gyógyerő szunnyad, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket megtisztítsák vele. Tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyhatása 10-szer nagyobb.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Ennek és C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. A medvehagyma méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrög képződést. Nagyon hatásos vírus és baktériumölőis.

Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket.

 

Medvehagymás tészta

Hozzávalók (4 adag):

  • 60 dkg tészta
  • 20 dkg medvehagyma
  • 20 dkg főtt sonka
  • 10 dkg krémsajt
  • 8 dkg vaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amíg a tészta fő, elkészítjük a medvehagymás, sajtos, sonkás keveréket. A medvehagymát felaprítjuk, és a felét elkezdjük párolni a felhevített vajon. Hozzáadjuk a felkockázott főtt sonkát, néhány percig együtt sütjük, majd hozzákeverjük a krémsajtot. Ezután sózzuk és borsozzuk. A kifőtt tésztát a medvehagymás keverékbe forgatjuk, megszórjuk a maradék felaprított medvehagymával és reszelt sajttal.

 

  • Energia:    4000 kcal
  • Fehérje:    84,9 g
  • Zsír:       65,4 g
  • Szénhidrát: 258,6 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)