Régi magyar neve sási hagyma, vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Levelei élénk zöldek, fényesek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk. A tavaszi hónapokban gyűjtik.
A medvehagymában hatalmas gyógyerő szunnyad, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket megtisztítsák vele. Tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyhatása 10-szer nagyobb.
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Ennek és C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. A medvehagyma méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrög képződést. Nagyon hatásos vírus és baktériumölőis.
Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket.
Medvehagymás tészta
Hozzávalók (4 adag):
- 60 dkg tészta
- 20 dkg medvehagyma
- 20 dkg főtt sonka
- 10 dkg krémsajt
- 8 dkg vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amíg a tészta fő, elkészítjük a medvehagymás, sajtos, sonkás keveréket. A medvehagymát felaprítjuk, és a felét elkezdjük párolni a felhevített vajon. Hozzáadjuk a felkockázott főtt sonkát, néhány percig együtt sütjük, majd hozzákeverjük a krémsajtot. Ezután sózzuk és borsozzuk. A kifőtt tésztát a medvehagymás keverékbe forgatjuk, megszórjuk a maradék felaprított medvehagymával és reszelt sajttal.
- Energia: 4000 kcal
- Fehérje: 84,9 g
- Zsír: 65,4 g
- Szénhidrát: 258,6 g
Egészségükre!