Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. január 16. 11:00
A sütőtök
Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre

Fotó: pixabay.com

A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.

A sütőtök sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatása jelentős. Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani. Kitűnő rostforrás (pektinben gazdag), ami segíti az egészséges bélműködést. Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő β-karotin pedig a bőrre, és a szemre hat pozitívan.

Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar is. Készíthetünk belőle köretet húsok mellé. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér.

Almás-sütőtökös chutney

Hozzávalók (2 kg chutney-hoz):

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg savanykás alma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g szeletelt gyömbér
  • 1 piros csilipaprika
  • 1 csillagánizs
  • 15 szem kardamom
  • 2 fahéjrúd
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 50 dkg barnacukor
  • 300 ml almaecet

 

Elkészítés:

A sütőtököt, az almát, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A sütőtököt és az almát kimagozzuk. és kockákra vágjuk mindkettőt, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón.

Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért, a kimagozott és aprított csilipaprikát, a kardamommagokat, a fahéj rudakat, a mustármagot és a kurkumát. Öt percig pirítjuk, amíg a fűszerek illatozni kezdenek.

Ezután hozzáadjuk a fűszeres hagymához a zúzott fokhagymát, a megpucolt és apró kockákra vágott sütőtököt és almát. Az egészet jól összeforgatjuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg a hagyma és az alma megpuhul, és a sütőtök is elkezd puhulni.

Ekkor hozzákeverjük a kurkumát és a cukrot, és hagyjuk, hogy utóbbi megolvadjon, majd lassú tűzön 5 percig főzzük, hogy kissé karamellizálódjon.

Ezután hozzáöntjük az almaecetet, és hozzáadjuk a sót, majd újra felforraljuk az egészet, és 30 percen át főzzük lassú tűzön. Rendszeresen keverjük meg közben, de ne törjük össze nagyon a tököt és az almát benne, az a jó, ha kissé darabos az egész és kellemesen szirupos.

Mikor elkészült, vegyük ki belőle a fahéj rudakat, és még forrón kanalazzuk az illatozó almás-sütőtökös chutney-t légmentesen zárható befőttesüvegekbe, majd fordítsuk őket fejjel lefelé egy időre. Tegyük száraz dunsztba, majd miután kihűltek, mehetnek a spájzba.

Remek kiegészítője egy sajttálnak, megy a fűszeres steakburgonyához, feldobhatunk vele zöldsalátákat, jól illik a sültekhez is.

 

  • Energia:    3535 kcal/2 kg
  • Fehérje:    13 g
  • Zsír:       60  g
  • Szénhidrát: 720 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)