A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.
A sütőtök sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatása jelentős. Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani. Kitűnő rostforrás (pektinben gazdag), ami segíti az egészséges bélműködést. Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő β-karotin pedig a bőrre, és a szemre hat pozitívan.
Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar is. Készíthetünk belőle köretet húsok mellé. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér.
Almás-sütőtökös chutney
Hozzávalók (2 kg chutney-hoz):
- 1 kg sütőtök
- 50 dkg savanykás alma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g szeletelt gyömbér
- 1 piros csilipaprika
- 1 csillagánizs
- 15 szem kardamom
- 2 fahéjrúd
- 1 evőkanál mustármag
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 teáskanál tengeri só
- 50 dkg barnacukor
- 300 ml almaecet
Elkészítés:
A sütőtököt, az almát, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A sütőtököt és az almát kimagozzuk. és kockákra vágjuk mindkettőt, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón.
Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért, a kimagozott és aprított csilipaprikát, a kardamommagokat, a fahéj rudakat, a mustármagot és a kurkumát. Öt percig pirítjuk, amíg a fűszerek illatozni kezdenek.
Ezután hozzáadjuk a fűszeres hagymához a zúzott fokhagymát, a megpucolt és apró kockákra vágott sütőtököt és almát. Az egészet jól összeforgatjuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg a hagyma és az alma megpuhul, és a sütőtök is elkezd puhulni.
Ekkor hozzákeverjük a kurkumát és a cukrot, és hagyjuk, hogy utóbbi megolvadjon, majd lassú tűzön 5 percig főzzük, hogy kissé karamellizálódjon.
Ezután hozzáöntjük az almaecetet, és hozzáadjuk a sót, majd újra felforraljuk az egészet, és 30 percen át főzzük lassú tűzön. Rendszeresen keverjük meg közben, de ne törjük össze nagyon a tököt és az almát benne, az a jó, ha kissé darabos az egész és kellemesen szirupos.
Mikor elkészült, vegyük ki belőle a fahéj rudakat, és még forrón kanalazzuk az illatozó almás-sütőtökös chutney-t légmentesen zárható befőttesüvegekbe, majd fordítsuk őket fejjel lefelé egy időre. Tegyük száraz dunsztba, majd miután kihűltek, mehetnek a spájzba.
Remek kiegészítője egy sajttálnak, megy a fűszeres steakburgonyához, feldobhatunk vele zöldsalátákat, jól illik a sültekhez is.
- Energia: 3535 kcal/2 kg
- Fehérje: 13 g
- Zsír: 60 g
- Szénhidrát: 720 g
Egészségükre!