Kevesen tudják, hogy már itthon is régóta használják. Nagyszüleink szurokfű, balzsamfű, vadmajoránna néven alkalmazták az ételek ízesítéséhez és gyógyításra. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.
Az oregánót a népi gyógyászat gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony étvágygerjesztő is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta. A friss oregánó nagyon jó rost-, és vitaminforrás. Magas A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns hatású fűszer. Vas, mangán, magnézium , cink , réz , bór valamint omega-3 zsírsav tartalma is segíti egészségünk megőrzését. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. Enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal eredményesen kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr is.
Sajtos-zöldséges rakott tészta
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 2 db sárgarépa
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 nagy db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 30 dkg Trappista sajt
- 2 teáskanál bazsalikom
- 2 teáskanál oregano
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olíva olaj
- 50 dkg penne vagy szarvacska tészta
Elkészítés:
A szokásos módon kifőzzük a tésztát. A megtisztított zöldségeket. A padlizsánt, cukkinit, hagymát és a répát karikára vágjuk, a többit kockára. Folyamatos keverés mellett kevés olívaolajon kb. 6-8 percig pároljuk a hagymát, padlizsánt, cukkinit és répát, kb. 1 dl víz hozzáadásával. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát is, és ekkor fűszerezzük meg. Jól elkeverjük, majd 5 percig fedő alatt pároljuk. (Vigyázzunk, le ne égjen!) A leszűrt tésztát a főzőlábasban összekeverjük a zöldségekkel, és a fele sajtot belereszeljük, majd elkeverjük. Az egészet jénai sütőtálba tesszük, és jó vastagon sajtot reszelünk rá. Előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük.
- Energia: 3775 kcal
Fehérje: 247 g
Zsír: 128 g
Szénhidrát:838 g