Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az oregánó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. november 14. 10:00
Az oregánó
Olaja enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja

Fotó: pixabay.com

Kevesen tudják, hogy már itthon is régóta használják. Nagyszüleink szurokfű, balzsamfű, vadmajoránna néven alkalmazták az ételek ízesítéséhez és gyógyításra. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.

Az oregánót a népi gyógyászat gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony étvágygerjesztő is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta. A friss oregánó nagyon jó rost-, és vitaminforrás. Magas A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns hatású fűszer. Vas, mangán, magnézium , cink , réz , bór valamint omega-3 zsírsav tartalma is segíti egészségünk megőrzését. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. Enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja. Az oregánóolajjal eredményesen kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr is.

Sajtos-zöldséges rakott tészta
Hozzávalók:

  • 2 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 2 db sárgarépa
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 nagy db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 30 dkg Trappista sajt
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 2 teáskanál oregano
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 50 dkg penne vagy szarvacska tészta

Elkészítés:
A szokásos módon kifőzzük a tésztát. A megtisztított zöldségeket. A padlizsánt, cukkinit, hagymát és a répát karikára vágjuk, a többit kockára. Folyamatos keverés mellett kevés olívaolajon kb. 6-8 percig pároljuk a hagymát, padlizsánt, cukkinit és répát, kb. 1 dl víz hozzáadásával. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát is, és ekkor fűszerezzük meg. Jól elkeverjük, majd 5 percig fedő alatt pároljuk. (Vigyázzunk, le ne égjen!) A leszűrt tésztát a főzőlábasban összekeverjük a zöldségekkel, és a fele sajtot belereszeljük, majd elkeverjük. Az egészet jénai sütőtálba tesszük, és jó vastagon sajtot reszelünk rá. Előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük.

  • Energia:   3775 kcal
    Fehérje:   247 g
    Zsír:      128 g
    Szénhidrát:838 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)