A mogyoró olajos mag, de mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre.
Sok benne a fehérje és a rost, jelentős vas-, foszfor-, kalcium-, magnézium- és rézforrás. Megtalálhatók benne a B1-, a B2- és a B6-vitamin, valamint az E- és a K-vitamin is.
A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát, és csökkenti a depresszió kialakulását. A rostoknak köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlenzsírsav-tartalma pedig koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A mogyoróban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának megakadályozásában.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott Okostányér táplálkozási ajánlata szerint legalább heti két alkalommal kell egy kis maréknyi olajos magvat enni.
Mogyorós hús kínai módra
- 50 dkg sertésszűz
- 1 póréhagyma (kb. 12 dkg tisztítva)
- 7 dkg pörkölt mogyoró
- olaj
- só
- 1 chilipaprika
A húst megtisztítjuk, szeleteljük. A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. A chilit kis darabokra aprítjuk. A serpenyőben felforrósítunk 1-2 evőkanál olajat. Erre tesszük a csilit és a húst, amit kb. 25 perc alatt készre párolunk, sütünk. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a hagymát, és 3-5 percig pirítjuk. Végül a mogyorót, amivel még további 1-2 percig pirítjuk.
- Energia: 1690 kcal
- Fehérje: 118 g
- Zsír: 124 g
- Szénhidrát: 14 g
Egészségükre!