Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2021. augusztus 01. 10:30
A málna
A kismamák egyik csodaszere

Fotó: pixabay.com

A málna, népies nevén boldogasszony csipkéje, Magyarországon is őshonos gyümölcs.

Sok B- és C-vitamint, biotint,  antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Tápanyagainak köszönhető, hogy kiváló immunerősítő. Sok benne a rost is, ezért székrekedés esetén is eredményesen alkalmazhatjuk.

Nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani és begyűjteni, hanem a málna levelét is. A málnalevélből készült tea kiváló cukorbetegeknek, meghűléskor lázat csillapít és izzaszt. Erős pórusösszehúzó, és antibakteriális hatással is bír. A kismamák egyik csodaszere, kimondottan javallott nekik a málnalevéltea fogyasztása, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.

Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét. Málnából levest, turmixokat, tejszínhabbal elkeverve gyümölcsös fagylaltot készíthetünk. A belőle  készült szósz nagyszerűen illik a főtt, párolt húsokhoz.

 

Mascarponés túrótorta sütés nélkül

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 12,5 dkg margarin
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg málna

 

Elkészítés:

A darált kekszet a margarinnal morzsalékosra gyúrjuk, és kibéleljük vele a tortaformánkat.

A túrót és a mascarponét egy tálban összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a kemény habbá felvert tejszínt, majd rásimítjuk a kekszes alapra. A tetejét kirakjuk málnával. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

  • Energia:   3085 kcal
  • Fehérje:     73 g
  • Zsír:       185 g
  • Szénhidrát: 291 g

 

Málnahab

  • 40 + 10 dkg málna
  • 40 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Utána hozzáadjuk több, kisebb adagban a megmosott, szárított málnaszemeket, és jól összedolgozzuk a gyümölccsel. Tálalás előtt jól lehűtjük. Az egészben hagyott málnaszemekkel díszítjük.

  • Energia:   1865 kcal
  • Fehérje:     30 g
  • Zsír:        30 g
  • Szénhidrát: 425 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)