A málna, népies nevén boldogasszony csipkéje, Magyarországon is őshonos gyümölcs.
Sok B- és C-vitamint, biotint, antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Tápanyagainak köszönhető, hogy kiváló immunerősítő. Sok benne a rost is, ezért székrekedés esetén is eredményesen alkalmazhatjuk.
Nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani és begyűjteni, hanem a málna levelét is. A málnalevélből készült tea kiváló cukorbetegeknek, meghűléskor lázat csillapít és izzaszt. Erős pórusösszehúzó, és antibakteriális hatással is bír. A kismamák egyik csodaszere, kimondottan javallott nekik a málnalevéltea fogyasztása, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.
Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét. Málnából levest, turmixokat, tejszínhabbal elkeverve gyümölcsös fagylaltot készíthetünk. A belőle készült szósz nagyszerűen illik a főtt, párolt húsokhoz.
Mascarponés túrótorta sütés nélkül
- 25 dkg háztartási keksz
- 12,5 dkg margarin
- 25 dkg tehéntúró
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg málna
Elkészítés:
A darált kekszet a margarinnal morzsalékosra gyúrjuk, és kibéleljük vele a tortaformánkat.
A túrót és a mascarponét egy tálban összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a kemény habbá felvert tejszínt, majd rásimítjuk a kekszes alapra. A tetejét kirakjuk málnával. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
- Energia: 3085 kcal
- Fehérje: 73 g
- Zsír: 185 g
- Szénhidrát: 291 g
Málnahab
- 40 + 10 dkg málna
- 40 dkg cukor
- 5 db tojásfehérje
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Utána hozzáadjuk több, kisebb adagban a megmosott, szárított málnaszemeket, és jól összedolgozzuk a gyümölccsel. Tálalás előtt jól lehűtjük. Az egészben hagyott málnaszemekkel díszítjük.
- Energia: 1865 kcal
- Fehérje: 30 g
- Zsír: 30 g
- Szénhidrát: 425 g
Egészségükre!