Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgadinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2021. július 25. 10:00
A sárgadinnye
Rosttartalma segíti az emésztést, segít a méregtelenítésben

Fotó: pixabay.com

A sárgadinnyének rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különböznek egymástól.

Jelentős mennyiségben található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas.

Az A-, B1-, B2- és C-vitaminoknak és karotinoidoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt a nélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.

Segít a méregtelenítésben is, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben.

A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, emellett teltségérzetet okoz, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek, ha sárgadinnyét fogyasztunk. Kiváló nyári csemege.

 

Sárgadinnyés csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 3 kg sárgadinnye (jó érett)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • kapor
  • fokhagyma
  • cukor 
  • olaj
  • liszt

 

Elkészítés:

A húst vékony szeletekre vágjuk, ha kell, kiklopfoljuk. Sózzuk, lisztbe forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük.

A sárgadinnyét kockákra vágjuk, és pici olajon elkezdjük sütni. Mehet bele az összes lé, mert úgyis hamar levet ereszt, és inkább főni fog, mint sülni. Közben hozzáadunk 2 evőkanál cukrot (ízlés szerint, de ettől nem lesz mézédes), kevés apróra vágott kaprot, 3-4 gerezd kettévágott fokhagymát, és kb. 10 percig pici lángon főzzük. Ezután mehet bele a tejföl, a hússzeletek, majd kb. 5 percig hagyjuk együtt főni.

A végén díszíthetjük sárgadinnyekockákkal, amit előzőleg félreteszünk. Krumplipürével az igazi.

  • Energia:  2437 kcal
  • Fehérje:   252 g
  • Zsír:      151 g
  • Szénhidrát: 86 g

 

Joghurtos sárgadinnyepuding

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgadinnye
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 1/2 tasak főzés nélkül készíthető pudingpor
  • a mokkamártáshoz 4 dl vaníliamártás (4 dl tejből és 1 tasak főzés nélküli pudingporból készíthető)
  • 1 evőkanál instant kávé
  • a tálaláshoz: tejszínhab

 

Elkészítés:

A sárgadinnyét megmossuk, kimagozzuk, 10 dekányi dinnyehúst apró kockára vágunk, 5 dekányit összeturmixolunk.

A pudinghoz a tejszínt habbá verjük. A joghurtot kikeverjük a tejjel, a pudingporral és a turmixolt sárgadinnyével, ehhez keverjük a kockára vágott sárgadinnyét és a tejszínhabot. A kész masszát vizezett formába töltjük, és hűtőbe tesszük.

A mokkamártáshoz a vaníliamártást kikeverjük. Két evőkanál forró vízben feloldjuk a kávét, és a mártáshoz adjuk. Előhűtött tányérokra borítjuk a formákból a joghurtos sárgadinnyepudingot, a mokkamártással és tejszínhabbal tálaljuk.

 

  • Energia:   1305 kcal
  • Fehérje:     42 g
  • Zsír:        49 g
  • Szénhidrát: 136 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)