1. Bődi Réka vöröslencsés bolognai raguja
Hozzávalók:
- 1 bögre vörös lencse
- 1 doboz paradicsomszósz
- só, bors, bazsalikom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fokhagyma
- spagettitészta
- darált magok (a tetejére)
A hagymát megdinszteljük, majd belereszeljük a fokhagymát, felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a vöröslencsét. Mikor megfőtt (kb. 10 perc), hozzáadjuk a paradicsomszószt is. Ízlés szerint fűszerezzük, mehet bele a friss bazsalikom is. Közben a spagettit is kifőzzük. Tálaláskor a tetejére darált magokat szórunk.
2. Pallag Jánosné egészséges brassói aprópecsenyéje
Hagymát pirítok, lepirítom a sertéscombot, majd sót, borsot, fokhagymát, egy kevés fűszerpaprikát és egy teáskanál paradicsompürét adok hozzá. Kevés vizet öntök alá, és puhára párolom a húst. Közben megpucolok egy nagy fej zellert, sóval, fokhagyma-granulátummal ízesítem, majd olívaolajban átforgatom, és 200 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütöm. Végül a hússal összeforgatom, és tálalom. Csemegeuborkát kínálok hozzá.
3. György Zsuzsanna óvári halfiléje
Hozzávalók:
- 400 g halfilé
- 100 g vöröshagyma
- 80 g gépsonka
- 80 g óvári sajt
- 80 g csiperkegomba
- 10 ml étolaj
- só, bors, petrezselyemzöld
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a gombát megmossuk, szeletekre vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olaj egyharmadán aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. Rövid pirítás után, hozzátesszük a szeletekre vágott gombát, és közepes lángon saját levében készre pároljuk. Miután a gomba megpárolódott, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Míg a gomba párolódik, a halat kiolajozott sütőtepsire helyezzük, és befűszerezzük. A befűszerezett halra ráhalmozzuk a pirított gombát. Ráhelyezzük a szeletelt sonkát, és a szeletelt sajtot is rátesszük, végül 170 °C-on, 15–20 perc alatt készre sütjük. Külön elkészített rizibizivel tálaljuk.