Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilva

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. augusztus 18. 10:00
Szilva
Rostjai és szorbitol tartalma segíti az egészséges bélműködést

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A szilva hazánk legelterjedtebb gyümölcse. Rengeteg fajtája ismeretes. Idén is roskadoznak a fák a terméstől. Használjuk ezt ki, és fogyasszunk belőle rendszeresen! Azért, mert gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluor, cink. Sok benne a béta-karotin, a C és B6-vitamin a niacin, és a pantoténsav. Ezek elősegítik a szervezetben a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Rostjai és szorbitol tartalma segíti az egészséges bélműködést. (A szilvalekvárt már nagyszüleink is sikeresen alkalmazták a székrekedés kezelésére.)

A szilvát is sokféleképpen felhasználhatjuk. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, főzve gyümölcslevesekbe, az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez is. Az aszalt szilvában is megvan minden tápanyag, ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.

 

Szilvás-zabpelyhes sütemény

Hozzávalók (4 adag)

  • 50 dkg szilva
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kávéskanál kardamom
  • Csillagánizs ízlés szerint
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 23 dkg zabpehely
  • 11 dkg liszt
  • 5 dkg dió
  • 2 evőkanál méz

 

Elkészítés:

A szilvát kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd összeforgatjuk a fűszerekkel, 5 dkg cukorral, pici sóval, és állni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a felaprított diót és a maradék cukrot.

A margarint felolvasztjuk, és a mézzel együtt a lisztes keverékhez adjuk.

Egy kisebb tepsit (kb. 20x20-as) kivajazunk, és a zabpelyhes massza felét belenyomkodjuk a tepsi aljára. Erre kenjük rá egyenletesen a fűszeres szilvát, majd a tetejére a maradék masszát úgy, hogy teljesen elfedje a szilvát.

180 fokon süssük 40-45 percig, amíg a teteje jó ropogósra sül.

 

  • Energia:    4498 kcal
  • Fehérje:    60 g
  • Zsír:       221 g
  • Szénhidrát: 607 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)