Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az alma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. július 22. 10:00
Az alma
Jótékonyan hat az agyra és az idegekre

képünk illusztráció

Forrás: Splendidtable.org

Az alma már az ókorban is értékes gyümölcsnek tartották, sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. A megtermékenyülés, a szerelem és az eredendő bűnnek a szimbóluma is volt. A gyümölcs egész évben hozzáférhető. A-, B-, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

Pektintartalma segíti az anyagcserét, savtartalma pedig gyorsítja a bél mozgását, így serkentve az emésztést. Mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatással van. Véd a daganatok kialakulásával szemben, mert a pektin megköti a bélben a rákkeltő és a méreganyagokat. Az alma héjában található cellulóznak béltisztító hatása van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és magas káliumtartalma miatt jó a magas vérnyomás és a szívbetegségek megelőzésére. Magas foszfortartalma miatt jótékonyan hat az agyra és az idegekre.

Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen, héjával együtt fogyasszuk!

Az alma számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek. A sor tetszés szerint folytatható. Szárított almahéjból készíthetünk teát, amit mézzel ízesíthetünk. Ez hatásos különböző hurutokra, bél- és gyomorbántalmakra is. Ha az almahéjat egy éjszakán át egy tál vízben áztatjuk, kellemes italt kapunk reggelre.

 

Amerikai saláta

Hozzávalók:

50 dkg káposzta

25 dkg alma

25 dkg sárgarépa

1 kis fej vöröshagyma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 teáskanál cukor

200 g joghurt

150 g majonéz

1 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát, az almát és a hagymát durvára reszeljük. A káposztát sós vízzel leforrázzuk, és fél perc elteltével leszűrjük. Amikor kihűlt, elkavarjuk az almával, a sárgarépával és a hagymával.

A joghurtot elkavarjuk a majonézzel, citromlével. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd a káposztához kavarjuk.

A salátát kb. 1 órát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Energia:   1750 kcal

Fehérje:     20 g

Zsír:       126 g

Szénhidrát: 106 g

 

Almás pohárkrém

Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:

6 db alma

5 dkg cukor

ízesítéshez: fahéj, 1 narancs leve, pár db szegfűszeg

 

A krémhez:

50 dkg mascarpone

2 dl tejszín

15 dkg cukor

1 citrom leve

1 citrom lereszelt héja

 

A morzsához:

10 dkg mandula

15 dkg babapiskóta

10 dkg vaj

 

Elkészítés:

Az almát kis kockára daraboljuk, megcukrozzuk, hozzáadjuk a narancslevet, a fahéjat és a pár szem szegfűszeget, majd puhára főzzük. Ezután félrerakjuk hűlni.

A krémhez összekeverjük a hozzávalókat. Végül a mandulát és a babapiskótát összetörjük, és egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Amikor kezd jó illata lenni, akkor hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük vele.

Ezután pohárba szépen egymásra rétegezzük az összetevőket: először egy réteg krém, rá a morzsa, majd az alma, majd megint krém és a tetejére egy kis alma díszítésként.

 

Energia:   5445 kcal

Fehérje:     78 g

Zsír:       375 g

Szénhidrát: 415 g

 

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)