képünk illusztráció
Forrás: Youtube.com
Ezen a néven talán nem, de stevia vagy sztívia néven egyre többen ismerik ezt a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő növényt.
Lándzsáshegyű, fűrészes szélű levelei, illetve sok apró fehér virága ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek. Sőt! A szárított leveleiből készített őrlemény harmincszor olyan édes, mint a kristálycukor. Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, háromszázszor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ráadásul fogyasztása nem jelent plusz kalóriát szervezetünknek, mivel glükozidjai bomlás nélkül emésztődnek és ürülnek ki szervezetünkből. Főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet. A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.
Brazília és Paraguay hegyvidéki lakosai már több száz éve felismerték édességét, és használják teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek, sebek kezelésére.
A stevialevélnek számtalan gyógyhatása van. Javítja az emésztést. Kedvező ásványianyag-tartalma és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas fogszuvasodás, fogínybetegségek és fogfájás kezelésére, szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására.
Erős gombaölő hatása miatt a stevia a Candida kezelésében is hatékony. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teaként vagy folyadék formájában fogyasztjuk. Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (pl. acne, dermatitis, ekcéma, seborrhoea) gyógyítására.
Mára a stevia világszerte elterjedtté vált, Európa számos országában is termesztik és fogyasztják (Békés megyében Medgyesegyházán is próbálkoznak a növény termesztésével).
Kereskedelemben megtalálhatjuk a szárított növényt, kivonatának por és tablettásított változatát, valamint folyékony formáját is. Ez utóbbit főleg bőrápolóként ajánlják, de édesítőszerként is felhasználható.
Gyümölcsös túrókrém
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 dl natúr joghurt
- 15-20 dkg gyümölcs
- stevia
- vanília
- mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
A gyümölcsből néhány szemet félretesszük díszítés gyanánt. A maradék gyümölcs egyik felét kis kockákra daraboljuk, a másik felét pedig pürésítjük. Összekeverjük a túrót a joghurttal, és steviával édesítjük. A felvágott gyümölcsöt egy fagylaltkehelybe szórjuk, majd rászedjük a túrókrémet, és meglocsoljuk a gyümölcspéppel. A tetejét a félretett gyümölccsel és mentalevéllel díszítjük.
Energia: 465 kcal
Fehérje: 40 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 26 g
Egészségükre!