képünk illusztráció
Forrás: tobyamidornutrition.com
A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle. Néhány fajtája emberi fogyasztásra is alkalmas.
A zab nagy fehérje- és rosttartalommal (pektin) bír, amely csökkenti a koleszterinszintet, kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket. Segít kivédi az érfal sérülését, gátolja a vérlemezkék érfalra tapadását. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilíciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat.
B1-, B5-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat is tartalmaz. Ezért is erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradékonyságot, regenerálja az idegeket. Könnyen emészthető, ezért gyerekeknek, időseknek, gyomor- és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott. Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megszüntetni. Tehát a zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van egészségünkre!
A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet. Fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője is.
Zabpelyhes-sajtos omlett
Hozzávalók (5 adag):
4 db tojás
10 dkg sajt
10 dkg zabpehely
10 dkg vaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál csemegepaprika
20 dkg gomba
1 dl tej
10 dkg sonka
Elkészítés:
A zabpelyhet tejben megáztatjuk, hozzáadjuk a kikevert vajat, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a sót és a paprikát. A tojás fehérje keményre vert habját óvatosan a masszához keverjük. Tűzálló edényben 10 percig sütjük. Ezután egy tálra borítjuk, finomra vágott sonkával, és előre párolt gombával megszórjuk.
Energia: 2055 kcal
Fehérje: 92 g
Zsír: 143 g
Szénhidrát: 77 g
Zabpelyhes-almás lepény
Hozzávalók:
70 dkg zabpehely
2 dl tej
1,5 kg alma
12 dkg margarin
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
Fél-fél kávéskanál fahéj, szegfűszeg
35 dkg baracklekvár
10 dkg mogyoró vagy dió
Elkészítés:
A 20 dkg zabpelyhet beáztatjuk a felmelegített tejbe kb. 30 percig. Az almát meghámozzuk, 1 kg-ot lereszelünk, a többit apró kockákra vágjuk. A maradék 50 dkg zabpelyhet összekeverjük a margarinnal és a beáztatott zabpehellyel. Hozzáadjuk a reszelt almát, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt háját. A masszát margarinnal kikent tepsibe (25x25cm) nyomkodjuk. Elég sok leve van, ettől puhul meg a zabpehely sütés közben. Elterítjük rajta a fűszerekkel ízesített, kockára vágott almát. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd megkenjük a baracklekvárral, végül megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. További 8 percig sütjük. Miután kihűlt, szeleteljük.
Energia: 5685 kcal
Fehérje: 122 g
Zsír: 202 g
Szénhidrát: 800 g
Jó étvágyat!