Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. február 12. 10:00
A zab
Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradékonyságot, regenerálja az idegeket
____Eredeti-zabpehely.jpg

képünk illusztráció

Forrás: tobyamidornutrition.com

A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle. Néhány fajtája emberi fogyasztásra is alkalmas. 

A zab nagy fehérje- és rosttartalommal (pektin) bír, amely csökkenti a koleszterinszintet, kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket. Segít kivédi az érfal sérülését, gátolja a vérlemezkék érfalra tapadását. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilíciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat.

B1-, B5-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat is tartalmaz. Ezért is erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradékonyságot, regenerálja az idegeket. Könnyen emészthető, ezért gyerekeknek, időseknek, gyomor- és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott. Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megszüntetni. Tehát a zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van egészségünkre!

A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet. Fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője is.

 

Zabpelyhes-sajtos omlett

Hozzávalók (5 adag):

4 db tojás

10 dkg sajt

10 dkg zabpehely

10 dkg vaj

1 kávéskanál só

1 evőkanál csemegepaprika

20 dkg gomba

1 dl tej

10 dkg sonka

 

Elkészítés:

A zabpelyhet tejben megáztatjuk, hozzáadjuk a kikevert vajat, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a sót és a paprikát. A tojás fehérje keményre vert habját óvatosan a masszához keverjük. Tűzálló edényben 10 percig sütjük. Ezután egy tálra borítjuk, finomra vágott sonkával, és előre párolt gombával megszórjuk.

 

Energia:  2055 kcal

Fehérje:    92 g

Zsír:      143 g

Szénhidrát: 77 g

 

 

Zabpelyhes-almás lepény

Hozzávalók:

70 dkg zabpehely

2 dl tej

1,5 kg alma

12 dkg margarin

1 citrom

1 csomag vaníliás cukor

Fél-fél kávéskanál fahéj, szegfűszeg

35 dkg baracklekvár

10 dkg mogyoró vagy dió

 

Elkészítés:

A 20 dkg zabpelyhet beáztatjuk a felmelegített tejbe kb. 30 percig. Az almát meghámozzuk, 1 kg-ot lereszelünk, a többit apró kockákra vágjuk. A maradék 50 dkg zabpelyhet összekeverjük a margarinnal és a beáztatott zabpehellyel. Hozzáadjuk a reszelt almát, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt háját. A masszát margarinnal kikent tepsibe (25x25cm) nyomkodjuk. Elég sok leve van, ettől puhul meg a zabpehely sütés közben. Elterítjük rajta a fűszerekkel ízesített, kockára vágott almát. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd megkenjük a baracklekvárral, végül megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. További 8 percig sütjük. Miután kihűlt, szeleteljük.

  

Energia:      5685 kcal

Fehérje:       122 g

Zsír:          202 g

Szénhidrát:    800 g

 

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)