Logo
2014. április 19., szombat,  Emma
 
 
 
 
 
 

Főoldal

A  A  A     
A teliholdnál is fényesebb üstökös a nappali égen
2013. november 28-át érdemes lesz feljegyezni naptárunkba
GYULAI HÍRLAP • K. M. • GYULAI CSILLAGKAPU • 2012. október 05. 18:00
Képünk illusztráció

A szeptember 21-én felfedezett ISON-ra keresztelt üstökös jövő év novemberében minden idők legfényesebb üstököse lesz, fényessége elérheti, sőt meg is haladhatja a teliholdét. A nagy fényességet annak köszönheti, hogy 2013. november 28-án rendkívüli mértékben, mintegy 1,2 millió km-re megközelíti központi csillagunk látszó felszínét, a fotoszférát. Ekkor azonban csak a nappali égen fog látszani, ami persze igen különleges esemény lesz, hiszen az elmúlt száz évben csak háromszor fordult elő, hogy szabad szemmel is látható üstökös jelent meg a nappali égen.

Az üstökösök csak vendégei az esti vagy nappali égboltunknak, de látványos megjelenésük mindig nagy feltűnést kelt. Az üstökösök megjelenésükben lényegesen felülmúlják a saját kis aprócska jelentéktelen mivoltukat. Az emberek ősidők óta figyelemmel kísérik az üstökösöket. A régi babiloni és kínai csillagászok feljegyzéseiben több mint négyezer évvel ezelőtti üstökösök leírását is megtalálhatjuk. Akkoriban úgy gondoltak rájuk, mint ha valamilyen katasztrófa, háború vagy haláleset hírnökei lennének. A legtöbb csillagász egészen 1557-ig légköri jelenségnek, a Föld kipárolgásainak gondolta ezeket az objektumokat, míg nem rájöttek arra, hogy ezek az égitestek a Hold mögött száguldanak el. Ugyanis 1557-ben feltűnt egy üstökös, amelyet Tycho Brahe megvizsgált és megállapította, hogy a csillagokhoz viszonyított helyzete a világ több pontjáról vizsgálva ugyanaz. Az üstökösöket elsőként egy angol csillagász, Edmund Halley tekintette Nap körül keringő égitesteknek, amelyek Newton gravitációs törvényeit betartva megszabott pályákon keringenek.

Az üstökösök kisebb porból és jégből álló égitestek, amelyek legjobban egy piszkos hógolyóhoz hasonlítanak. Ezek a parányi égitestek az égi mechanika törvényei szerint kúpszeleteken keringenek a Nap körül, mert mikor közelednek a Nap felé, akkor az óriásbolygók pályáikat perturbálják és emiatt egy részük elhagyhatja a Naprendszert. A Nap közelében elhaladó üstökösöket főként a Jupiter és a Szaturnusz térítheti el eredeti pályájukról. Amikor az üstökösöket felfedezik, csupán halvány fényfoltok, amint viszont a nagyobb üstökösök megközelítik a Napot, fokozatosan fényes csóvát eresztenek, amely a középponti résztől óriási távolságokig nyúlhat. A képen is jól látható a McNaught nevű üstökös kómája és a csóvája, melyet 2010. július 2.-án éjszaka jól lehetett látni Gyuláról szabad szemmel, mivel ekkor volt a legközelebb a Naphoz. Igaz szabad szemmel csak egy egyenesen előre haladó, fényes csillaghoz hasonló fényességű pontot lehetett látni, de kisebb távcsővel fel lehetett ismerni az üstökös kómáját és csóváját is.

Ezek az üstökösmagok lazán összekapcsolódó jégből, porból és szikladarabokból állnak, melyek mérete néhány kilométertől néhány tíz kilométerig is terjedhet. Napközelbe érve, az üstökösmagot érő napsugárzás hatására a megfagyott víz, gázok és más illékony anyagok párologni kezdenek és kiáramlanak a magból. A már korábban beléjük fagyott szilikátok, szulfidok és más szerves vegyületek részecskéit is magukkal viszik. Az így kiáramló por és gázok egy hatalmas, ritka légkört alkotnak az üstökös körül, melyet neveznek a csillagászatban kómának. A porrészecskék hamar elszakadnak a gáztól, és a napsugárzás nyomásának hatására egy óriási csóva alakul ki, amelyet az üstökös a Nappal ellenkező irányba húzza maga után.

Reméljük, hogy valóban sikerül megpillantanunk jövőre az ISON üstököst, hiszen akkor életünk egyik legszebb csillagászati látványossága vár ránk 2013 novemberében.

 

A McNaught üstökös. (2010. július 2. 23:19, Gyula.) Fotó: Korsós Marianna
Képünk egy korábbi pálinkafesztiválon készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
  2014. április 17. 19:00
Április 18–21. között rendezik meg a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Vásárt a Várkertben
Képünk egy korábbi mérkőzésen készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
  2014. április 18. 20:00
A tétnek megfelelően idegesen kezdett mindkét együttes, a hazaiaknál csak a tizedik perc után állt össze a védelem
Kovács István egy korábbi versenyen. Fotó: Gyulai Hírlap
  2014. április 18. 19:00
A nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kovács István (M85 éves) rúdugrásban 100 cm-rel második helyen végzett
A Gyulai Várfürdő úszói. Fotó: Gyulai Hírlap
  2014. április 18. 18:00
11 egyesületből 236 induló lépett rajtkőre a Nyuszi Kupán
A költészet napján az Erkelben. Fotó: Erkel Ferenc Gimnázium
  2014. április 18. 17:30
Idén sikerült magasabb szintre emelni a megemlékezés teljességét
A Mars. Forrás: theconcordian.org
  2014. április 13. 18:00
Április 14-én, hétfőn csupán kilencvenkétmillió kilométer távolságra lesz a Mars a Földtől
Rekonstruált marsfelszín. Forrás: Mars Yard, London, astrowatch.net
  2014. április 06. 18:00
Az Európai Űrügynökség marsjárót, a NASA lapocskákból álló műszert juttat el a vörös bolygóra
Egerszalók. Forrás: gyogyvizekvolgye.hu
  2014. március 30. 18:00
Meseszép mészkőmedencék a törökországi Pamukkale-ban, az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban és Egerszalókon
Képünk illusztráció. Forrás:astrospeakblog.blogspot.com
  2014. március 23. 18:00
Gyulához talán Szeged a legközelebbi színhely, ahová ekkor ellátogathatunk május 10-én
Képünk illusztráció. Forrás: spaceref.com
  2014. március 16. 18:00
A Világegyetem jobb megértéséért egyre több elmélettel állnak elő a fekete lyukakkal kapcsolatban a kutatók
 
 
Gyulai apró
Gyulai apró
Archívum
Archívum
Keresés
Keresés
Fotó galéria
Fotógaléria
Video galéria
Videogaléria
Webáruház
Webáruház
Szavazás
Szavazás
---Címlap