Elterjedt nézet, hogy az egészséges étel nem annyira finom, ráadásul drága, az elkészítése időigényes, az alapalapanyagok pedig nehezebben szerezhetők be. Megszokott ételeink összetételét és/vagy elkészítési módját is megváltoztathatjuk azonban úgy, hogy az finom, egészségesebb és olcsóbb is legyen.
Nyáron a nagy melegben jólesik egy kis hűsítő, hideg ital vagy 1-2 gömb fagyi ill. jégkrém formájában. Nagyon sok fajta fagylaltot lehet kapni, de akár hagyományos, akár gyümölcsfagyiról van szó, igen sok cukrot tartalmaznak. Ha valaki cukorbeteg vagy túlsúllyal küszködik, netán egyszerűen csak oda akar figyelni az egészségére, akkor viszont szűkös a választás lehetősége.
Két gömb fagyi (8-10 dkg) 260 - 300 Ft-ba kerül.
Energia: 130-180 kcal
Fehérje: 3-8 g
Zsír: 4-6 g
Szénhidrát: 33-36 g
A jégkrémek 80 – 350 Ft-ba kerülnek.
Energia: 95- 260 kcal
Fehérje: 1-4 g
Zsír: 4-19 g
Szénhidrát: 10-30 g
Otthon is tudunk fagyit készíteni. Jó szórakozás lesz, ha a fagylaltkészítésbe bevonjuk a gyerekeket is. Az otthon készült fagylalt előnye, hogy kevesebb cukorral, és több természetes alapanyag felhasználásával készül. Vitaminokban és kálciumban is gazdagabb, s ami fontos, nem tartalmaz mesterséges aromákat, színezőanyagokat.
Málnafagyi házilag (lehet bármilyen gyümölcsből is készíteni) Kb. 5-7 adag ( 10-14 gombóc)
Hozzávalók:
80 dkg málna,
450 ml natúr joghurt,
méz vagy folyékony édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
A málna felét leturmixolom, a joghurttal a mézzel vagy az édesítővel, majd belekeverem a többi málnát (Lazább lesz a fagyi állaga, ha 2 tojás fehérje felvert habját is beleforgatjuk,- ilyen melegben viszont ezt inkább kihagyom).
Mélyhűtőben kb. 2 óra alatt fagyasztom, időnként keverjük meg, hogy kisebb jégkristályok alakuljanak ki.
Az egész adag tápanyagtartalma:
Energia: 516-878 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 22 g
Szénhidrát: 64-145 g
Az egész mennyiség kb. 800 Ft-ba kerül. Egy adag 115-160 Ft.