Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vanília

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. március 21. 13:00
A vanília
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így erősíti az immunrendszerünket
Képünk illusztráció. Forrás: termeszetes-egeszseg.com

A vaníliarúd egy kúszó orchideafaj termése. Ez a kellemes illatú és aromás ízű fűszer a trópusokon őshonos. Éretlenül szüretelik, hogy ne nyíljanak ki a termések. Szárítva, fermentálva, és kivonat formájában árulják. Ha a desszertben számtalan kis fekete pöttyöt látunk, biztosak lehetünk, hogy valódi vanília felhasználásával készült.

Mexikóban már az őslakó aztékok kedvelték, teaszerű italt főztek belőle, és csokoládét is ízesítettek vele. Ma is elsősorban az édes ételek, levesek, tejes, rizses ételek, sütemények, befőttek, fagylaltok, csokoládéfélék, krémek ízesítéséhez használják.

Semleges hatású fűszer, így az érzékeny gyomrúak illetve a vese-, gyomor-és epebetegek is bátran fogyaszthatják.

A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így erősíti az immunrendszerünket.

Belsőleg vagy fürdővízbe cseppentve a vanília olaját alkalmazzák a rendszertelen menstruációs ciklus beállítására. A vanília nyugtató, lazító hatással is rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós stresszes időszak ill. alvászavarok esetén.

A vaníliarudat együtt lehet főzni az ételekkel, és csak közvetlenül tálalás előtt kell kivenni belőle. Leöblítve, megszárítva később akár többször is újra felhasználható.

Leggyakrabban azonban nem magát a rudat, hanem az azzal aromásított porcukrot használjuk fel. Ehhez száraz, jól zárható edényt töltünk meg porcukorral, és beleteszünk egy-két rudacska valódi vaníliát. Nem kell hozzá sok idő, és a porcukor átveszi a vanília ízét és illatát.

(A vanillint 1874 óta már szintetikus úton is előállítják, ma már a legtöbb háztartásban ez az olcsó pótszer helyettesíti az eredeti vaníliát.

Aki teheti, próbálja ki az eredetit! Megéri a valódi ízt felfedezni!

 

Vaníliás jeges kávé (4 személyre)

5 dl frissen főzött kávé
4 evőkanál barna cukor
2 széthasított vanília rúd
tejszín
őrölt szerecsendió

Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.               

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)