Elsősorban gyógyszeralapanyagként használják fel a helyben termelt, héj nélküli tökmagot – mondta el lapunknak az általunk megkérdezett árus. A megmaradt magokat negyedkilós kiszerelésben, zacskókba porciózva értékesítik a termelők a gyulai piacon.
Mint megtudtuk, a stájer tök, olajtök és ausztriai tök néven is ismert héj nélküli tök termése szeptember végére, október elejére érik be. Betakarítás után a magokat kézzel vagy magvazógéppel tisztítják meg, majd szárítják. Bár a térségben régóta termesztik a növényt, a vásárlók körében kevéssé ismert. Az E-vitaminban gazdag kabaktermés elsősorban a prosztatára hat jótékonyan, ezért a férfiaknak különösen javallott a fogyasztása.
A standoknál pirítatlan sütőtökmagot is találtunk, kilóját 2500 forintért lehetett megvásárolni. A héj nélküli tökmag kilója 2000 forintba került a kofáknál.