Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citrom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. március 01. 10:00
A citrom
Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatással is rendelkezik
Képünk illuszráció. Forrás: innomind.org

A citrom őshazája Ázsia. Innen terjedt el és lett kedvelt gyümölcs az egész világon. Egész évben fogyaszthatjuk.

Az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ennek ellenére lúgosító hatása van.

Erős antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatással is rendelkezik. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén. Ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, ezen is segíthet egy pohár citromos víz.

A citrom magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Egyéb hasznos összetevői, mint a P-vitamin, a szerves savak, kalcium, szelén, és a rostok hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséért.

A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik!

Az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. Savanyú ízével sok desszert, és húsétel ízét is kellemessé teszi.

 

Citromos-petrezselymes sült csirke (4 adag)

1 csirke (1,2 kg)
2 citrom
1 gerezd fokhagyma

bors
2 evőkanál olaj
30 g vaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld

Az egyik citromnak lereszeljük a héját, majd négybe vágjuk. A kettévágott fokhagymagerezddel együtt a csirke hasüregébe tesszük. A csirkét kívül jól bedörzsöljük a reszelt citromhéjjal, majd sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe tesszük. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a csirkére öntjük. Előmelegített sütőben 60 percig sütjük, közben locsolgatjuk a pecsenyezsírral. Ezután a csirkét meglocsoljuk a megmaradt citrom kifacsart levével, megszórjuk a petrezselyem zölddel és további 30 percig sütjük.

Energia:          2092 kcal
Fehérje:           276 g
Zsír:              108 g
Szénhidrát:          6 g

 

Citromos sütemény

A tésztához:
2.5 dl joghurt
20 dkg finomliszt
10 dkg búzadara
2 kávés kanál szódabikarbóna
1 csipet só
20 dkg cukor
3 db tojás
1 citrom reszelt héja és leve

A citromos sziruphoz:
15 dkg cukor
3 dl víz
3 db citrom

Egy tálban elvegyítjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a szódabikarbónát. Egy másik edényben a joghurtot, a tojásokat, a citromlevet és citromhéjat keverjük össze kézi habverővel, majd a lisztes keverékhez öntjük, és fakanállal összedolgozzuk. Kivajazott-kilisztezett (kb. 20x30cm) tepsibe simítjuk a masszát. Előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Közben a citromos szirupot is elkészítjük. Kis lábasba öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a citromok levét és a lereszelt héját. Kevergetve felmelegítjük, pár percig forraljuk. A meleg süteményt villával megszurkáljuk, és a szirup felét rákanalazzuk. Alufóliával letakarjuk, állni hagyjuk negyed órán át, majd a maradék szirupot is rálocsoljuk. Kihűlve kínáljuk.

Energia:          3042 kcal
Fehérje:          70,5 g
Zsír:             76,5 g
Szénhidrát:      599,5 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)