Dr. Görgényi Ernő elmondta, a paprikaőrleményt a helyi közmunkaprogram keretében állítják elő. Mint fogalmazott, Gyula a közfoglalkoztatást tekintve a legsikeresebb települések közé tartozik.
A városvezető hangsúlyozta, a gyulai önkormányzat a segély helyett munkát elvhez igazodva és a szociális szükségletet alapul véve határozza meg a közfoglalkoztatotti álláshelyek számát. Emellett kiemelte, hogy a városi közfoglalkoztatás értékteremtő, gazdasági alapokon nyugvó, és a helyi sajátossághoz, igényekhez igazodik.
A polgármester elmondta, a mezőgazdasági program keretében átfogó termelési, feldolgozási rendszert alakítottak ki: a paprikatermesztés és az előszárítás a Kálvária melletti földterületen zajlik, míg a szárítást és az őrlést a remetei telephelyen található 468 négyzetméteres üzemcsarnokban végzik. Hozzátette: az állami támogatásból létrehozott paprikafeldolgozó üzemcsarnokot úgy alakították ki, hogy a helyi és a környező termelők, önkormányzatok által megtermelt mennyiséget is be tudja fogadni.
A közfoglalkoztatási programban tavaly 11 758 kilogramm fűszerpaprikát termeltek, amelyből 1 083 kilogramm paprikaőrleményt állítottak elő. Ebből 140 kilogrammot értékesítettek a közétkeztetésben, a fennmaradó mennyiséget a Gyulahús Kft. új termékének előállításához használják fel.
Daka Zsolt ügyvezető kifejtette, a Kisvárosi kispáros kolbász bükkfafüstölésű, hagyományos érlelési eljárással készült prémiumtermék, melynek ízvilága a gyulai márkatermékek körébe illeszkedik. A húskészítményt egyedi, védőgázas retrófóliában hozzák forgalomba, a régi városképpel díszített csomagolás a gyulai kolbász korábbi, Stéberl-féle tradíciójára is utal – árulta el az ügyvezető, aki azt is elmondta, hogy a rendelkezésre álló őrölt paprikából évente akár több tíz tonna terméket tudnak előállítani.