Jóval kevesebben vásárolnak libazsírt, mint sertészsírt – állapította meg az általunk megkérdezett piaci árus. A vevőket elsősorban az árak befolyásolják, a szárnyas zsírja ugyanis kétszer annyiba kerül, mint a disznóé.
A termelőtől azt is megtudtuk, a vásárlók elsősorban kenyérre kenve fogyasztják el a libazsírt, sütéshez inkább az olcsóbb fajtákat használják fel. Pedig egykor a kelt tészták készítésekor is előszeretettel használtak liba- vagy kacsazsírt – mondta el a kofa, mint mesélte, a régiek úgy tartották, foszlósabb lesz tőle a kalács.
A standnál karácsony előtt hízott, pucolt libát is árulnak, és a téli időszakban libakolbászt is kínálnak a vásárlóknak. Utóbbit az állat combjából, mellehúsából és az azon lévő hájból készítik el. A különlegesnek számító csemegét csak kevesen ismerik, mint megtudtuk, általában vallási megkötések miatt vásárolnak belőle.
Azoknak, akik ragaszkodnak a régi konyhai használati eszközökhöz, jó hír, hogy libakenőtollat is árulnak a piacon, darabja mérettől függően 150–200 forintba kerül. A libazsír kilója 1300, a libakolbászé 3000 forint.