Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A régiek úgy tartották, a libazsírtól foszlósabb lesz a kalács

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. január 23. 07:00
A régiek úgy tartották, a libazsírtól foszlósabb lesz a kalács
Libazsírt, libakolbászt és libakenőtollat is vásárolhatunk a gyulai piacon
Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Jóval kevesebben vásárolnak libazsírt, mint sertészsírt – állapította meg az általunk megkérdezett piaci árus. A vevőket elsősorban az árak befolyásolják, a szárnyas zsírja ugyanis kétszer annyiba kerül, mint a disznóé.

A termelőtől azt is megtudtuk, a vásárlók elsősorban kenyérre kenve fogyasztják el a libazsírt, sütéshez inkább az olcsóbb fajtákat használják fel. Pedig egykor a kelt tészták készítésekor is előszeretettel használtak liba- vagy kacsazsírt – mondta el a kofa, mint mesélte, a régiek úgy tartották, foszlósabb lesz tőle a kalács.

A standnál karácsony előtt hízott, pucolt libát is árulnak, és a téli időszakban libakolbászt is kínálnak a vásárlóknak. Utóbbit az állat combjából, mellehúsából és az azon lévő hájból készítik el. A különlegesnek számító csemegét csak kevesen ismerik, mint megtudtuk, általában vallási megkötések miatt vásárolnak belőle.

Azoknak, akik ragaszkodnak a régi konyhai használati eszközökhöz, jó hír, hogy libakenőtollat is árulnak a piacon, darabja mérettől függően 150–200 forintba kerül. A libazsír kilója 1300, a libakolbászé 3000 forint.

       

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)