Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pomelo

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. január 18. 13:00
A pomelo
Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe
Képünk illusztráció. Forrás: en.wikipedia.org

Pár éve figyelhettünk fel a hipermarketek gyümölcsös polcain egy nagy méretű, narancssárga-zöld héjú túlméretezett grépfrútfélére, mely legtöbbször hálóban lógva kelleti magát. A pomelo (Citrus grandis) a malájok különleges gyümölcse. Első ránézésre olyan, mint egy óriás grapefruit, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. (Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül továbbra is lédús marad.)

Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. A pomelo nagyon jó vírusellenes és antibakterális hatással bír, kiváló immunerősítő gyümölcs.

Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelót leginkább nyers állapotában érdemes fogyasztanunk. Egyszerűen elkészíthető ételek és italok alapanyaga, felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt. Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készül.

 

Pomelo-alma saláta

1 nagyobb pomelo
1 evőkanál citromlé
1 kg alma
2 evőkanál hámozott, szeletelt mandula
2 pohár natúr joghurt

A pomelót meghámozzuk, hártyáitól megfosztjuk, majd felkockázzuk. Az almát gyufaszál vékonyságúra gyaluljuk, citromlével meglocsoljuk, hogy be ne barnuljon. Az almát lazán összeforgatjuk a pomelóval, meghintjük a mandulával és meglocsoljuk a joghurttal.

Energia:          1065 kcal
Fehérje:          24,6 g
Zsír:             22,4 g
Szénhidrát:        200 g

 

Pomelo-sütőtök koktél

2 kisebb pomelo
2 kg sütőtök
4 db savanykás narancs

A narancsokat és pomelókat félbevágjuk, levüket kifacsarjuk. A sütőtököt kicentrifugázzuk vagy préseljük, majd összekeverjük a leveket. (Aki szereti a zöld leveket gyümölcslevekkel keverni, az próbálja ki, hogy egy csokor petrezselyem kifacsart levét is hozzáönti!) Nagyon mutatós és egészséges italt kapunk!

Energia:          2300 kcal
Fehérje:            25 g
Zsír:               18 g
Szénhidrát:        320 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)