Itt az új év! A népszokás szerint ilyenkor együnk lencsét, babot, vagy más szemes ételt, hogy egész évben szerencsések legyünk! Míg a lencse legendás ereje újévkor szerencsét hoz, az év többi napján egészséget.
A lencse az emberek táplálkozásának fontos, betegségmegelőző élelmiszere. A többi zöldséggel összehasonlítva fehérjetartalma magas, ezen belül előnyös az aminosav összetétele. Szénhidráttartalma nagy, ennek ellenére cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető, mert alacsony a glikémiás indexe, azaz vércukorszint emelő hatása. Jelentős élelmirost-tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, jó hatású székrekedés és egyéb bélbetegségek kezelésében is. Vitaminok közül a B1, B2, B6, niacin, pantoténsav, folsav tartalom kiemelkedő. Sok benne a magnézium, foszfor, kalcium, cink, réz, vas, króm is. A lencsében található a legtöbb a rák veszélyét csökkentő flavonoid vegyület is.
Ezért ne csak újévkor, hanem egész évben együnk lencsét!
Magyarországon a legelterjedtebb készítési módja a lencseleves és főzelék, de salátának, párolva köretként elkészítve is finom. Puhára főzve, töltött ételek dúsítására is alkalmas. A lencsecsíra kiváló saláták, párolt zöldségek, vagdaltak, rakott és töltött ételek dúsítására.
Lencsekrém
50 dkg lencse
4-5 gerezd fokhagyma
Fűszerpaprika
bors
só
0,5 dl olaj
A lencsét annyi sós vízben amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd citromlével, fűszerpaprikával, 4-5 gerezd átpréselt fokhagymával és az olajjal leturmixoljuk, őrölt borssal fűszerezzük. Fogyaszthatjuk kenyérre kenve zöldhagymával, retekkel, paradicsommal stb.
Energia: 2215 kcal
Fehérje: 127 g
Zsír: 59,5 g
Szénhidrát: 273,34 g
A kb. 50 dkg lencsekrémünk 400-500 Ft-ba kerül.
Boldog új évet kívánok!