Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mandarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. december 07. 10:00
A mandarin
A héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét
Képünk illusztráció. Forrás: wall.alphacoders.com

A mandarin közkedvelt déli gyümölcs. Az 1800-as években került Kínából Európába. Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Magas a C-vitamin-tartalma, de található benne folsav és különböző B-vitaminok, vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink is. Remek zsírégető. C-vitamin-tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet.

A héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata is. (Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb.) Rákellenes hatása egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmi-rost tartalmuknak tulajdonítható.

Most a szezonjában fogyasszunk belőle minél többet!

 

Mandarinos káposztasaláta (2 adag)

20 dkg káposzta
15dkg sárgarépa
15dkg alma
15dkg mandarin
1 fél citromból nyert citromlé
1 evőkanál cukor
1 evőkanál napraforgó olaj
1 csipet só

A káposztát apróra vágjuk, az almát és a sárgarépát lereszeljük. A mandarint darabokra vágjuk, majd egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajt, citrom levét, és jól elkeverjük.

Energia:          498 kcal
Fehérje:            7 g
Zsír:            21,5 g
Szénhidrát:      69,5 g

 

Mandarinos-túrós szelet

A tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg krémesebb túró
1 tojás
6 evőkanál tej
6 evőkanál  olaj
7,5 dkg cukor
1 csipetnyi só

A töltelékhez:
60dkg mandarin
1 kg krémesebb túró
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
1,2 dl  olaj
4 tojás

A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a túrót, a tojást, a tejet, az olajt, a cukrot és sót, és mindezt sima tésztává gyúrjuk. A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját, a túrót, a vaníliás cukrot, a cukrot és az olajt összekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd elvegyítjük a túrós keverékkel. A tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe helyezzük (30x40 cm), rákenjük a túrókrémet és ráhelyezzük a mandarincikkeket. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük

Energia:         5856 kcal
Fehérje:          261 g
Zsír:           258,4 g
Szénhidrát:       603 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)