Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karfiol

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. november 08. 10:00
A karfiol
Összetevői védelmet nyújthatnak akár a daganatos betegségekkel szemben is
Képünk illusztráció. Forrás: amazing-seeds.com

A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a XX. század fordulója után terjedt el Magyarországon. Szerencsére szinte egész évben kapható, de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.

A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van. Sok benne a C-vitamin, - amit mélyhűtött állapotában is megőriz. Folsavat, B1, B2, B3, B6 vitaminokat is tartalmaz. Vitaminjai, és a benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert.
Élelmi rostjai, és kéntartalmú összetevői védelmet nyújthatnak akár a daganatos betegségekkel szemben is. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést, de érzékeny embereknél puffadást okozhat.

Sokféleképpen felhasználhatjuk: húspótló ételként rántva, vagy rakott ételek, leves, saláták készülhetnek belőle, de savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.

 

Sertésborda Dubarry módra (4 adag)

80 dkg sertésborda
1 dl napraforgó olaj
1 kis fej karfiol
4 szelet bacon
3 dkg vaj
1 csapott evőkanál finomliszt
2 dl tej
6 dkg reszelt sajt

bors
szerecsendió

A karfiolt bő, sós vízben megfőzzük. A hússzeleteket enyhén megsózzuk, majd az olajban hirtelen kisütjük. Ezután az olajat, amiben a hússzeletek sültek, tepsibe öntjük, és ráfektetjük a hússzeleteket. Minden szeletre egy fél szelet bacont fektetünk, ezekre akkora karfiolrózsát helyezünk, amely a hússzeletet befedi. A vajból, lisztből, tejből Bechamelt készítünk a következőképen: a vajat megolvasztjuk egy edényben, és a liszttel világos rántást készítünk, amit a tejjel folyamatos keverés mellett felöntünk úgy, hogy ne legyen csomós. Sózzuk, borsozzuk, egy kis szerecsendiót reszelünk bele, majd a reszelt sajtot is hozzákeverjük. Átvonjuk vele a karfiolos hússzeleteket. Forró sütőben pirosra sütjük.

Energia:          3574 kcal
Fehérje:           225 g
Zsír:            255,8 g
Szénhidrát:       58,4 g

 

Gombával rakott karfiol (6 adag)

1 közepes fej karfiol
50 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs
2 közepes db sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 db tojás

bors
kakukkfű
2 evőkanál olaj

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük. Felaprítjuk a hagymát, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, és kb. 5 percig gyakran kevergetve, együtt pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott répát, a rizst, sót és a fűszereket. Felöntjük vízzel, és fedő alatt a rizs puhulásáig pároljuk. (Ha a rizs még nem puha, de már nincs rajta lé, a vizet pótoljuk.) Egy mély tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, az aljára halmozzuk a leszűrt karfiol felét. Egyenletesen rásimítjuk a rizses-gombás tölteléket, végül a maradék karfiolréteget is lerakjuk. A tejfölt kikeverjük az egész tojással, pici őrölt borssal és kakukkfűvel, esetleg hígíthatjuk még a karfiol főzővizével is. A tejfölös mártást rácsorgatjuk a karfiol tetejére. Előmelegített sütőben megsütjük.

Energia:          2232 kcal
Fehérje:            81 g
Zsír:               85 g
Szénhidrát:        249 g

 

Tejfölös karfiolpüré (4 adag)

50 dkg karfiol
5 dl tej vagy víz
80 g tejföl

A karfiolt ujjnyi darabkákra vágjuk, lábasba tesszük. Ráöntjük a tejet vagy vizet, pici sót adunk hozzá. Addig főzzük, míg nem marad lé a lábasban. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt és pépesítjük.

Energia:           672 kcal
Fehérje:          27,4 g
Zsír:               31 g
Szénhidrát:       48,2 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)