Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. november 02. 13:00
A sütőtök
Jó hatással van a bőrre és a szemre
Képünk illusztráció. Forrás: charliesfruitmarket.com.au

Az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes tápláléka a XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. Húsának élénk narancssárga színe is árulkodó. Gazdag antioxidáns hatású karotinoidokban, C-, és B-vitaminokban, amik csökkentik a daganatos betegségek kialakulását, ugyanakkor jó hatással vannak a bőrre és a szemre. A sütőtök kitűnő rostforrás (pektin), ami segíti az egészséges bélműködést. Mivel könnyen emészthető, már csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában.

Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.
Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar, a konzervipar is. Készíthetünk belőle levest, ivólét, köretet húsok mellé.

Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendiót, római köményt, koriandermagot, curryt és gyömbért.

Téli időszakban nemcsak csemege, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere is.

 

Sütőtök fasírt (4 adag)

1 kg sütőtök
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 teáskanál menta
1 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
20 dkg reszelt sajt
Kb. 5 evőkanál zsemlemorzsa
A forgatáshoz, sütéshez:
10 dkg zsemlemorzsa
5 dl napraforgó olaj

A tököt, a hagymát és a fokhagymát egy tálba reszeljük. Sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Közben felaprítjuk a petrezselymet és a mentát. Mivel a sütőtök a sótól levet ereszt, ezért egy tésztaszűrőben kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a mentát, a petrezselymet, a tojást, a reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon. Kis lapított golyókat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő forró olajban sütjük ki.

Energia:          3070 kcal
Fehérje:            84 g
Zsír:            168,6 g
Szénhidrát:        286 g

Költsége: 1000 Ft

 

Sütőtökös muffin (4 adag)

25 dkg sütőtök
2 db tojás
80 ml olaj
15 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag sütőpor
1 csipet só

A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük, és hűlni hagyjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olajt és a kihűlt tökpürét, majd hozzáadjuk a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. Muffinsütő mélyedéseibe elosztjuk a tésztát. (Kb. két evőkanálnyi jut mindegyikbe). Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Energia:          2239 kcal
Fehérje:          30,5 g
Zsír:               94 g
Szénhidrát:        304 g

Költsége: 400 Ft.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)