Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az amaránt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. október 26. 13:00
Az amaránt
Biológiai értékének elismerését jelzi, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára
Képünk illusztráció. Forrás: foodfacts.mercola.com

Az amaránt a lisztérzékenyek körében már ismert „gabona”. Növénytanilag nem a gabonákhoz tartozik (a disznóparéjfélék tagja), de a hasonló felhasználási lehetőségek miatt gyakorta illetik ezzel a névvel. Az amaránt Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.

A gabonákhoz képest az amaránt sokkal több fehérjét tartalmaz. Különösen a lizintartalma magas, ami egy esszenciális aminosav, amely az izomépítésben és regenerációban játszik fontos szerepet, jó hatású érelmeszesedés ellen, és gátolja a rákos sejtek kialakulását. (A lizint nem tudja előállítani a szervezetünk, ezért a táplálékokból kell hozzájutnunk.)

Biológiailag jól hasznosuló vasból, kalciumból, cinkből és magnéziumból is a búzalisztnek a többszörösét tartalmazza. Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.

Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: B1-, B2-, niacin- és B6 vitamin is van benne, sőt, a többi gabonától eltérően C-vitamint is tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban és élelmi rostokban is gazdag.

Biológiai értékének elismerését jelzi, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

A boltokban már többféle amarántból készült élelmiszer kapható.

A magja legalább annyiféleképpen hasznosítható, mint bármelyik kenyérgabonánk: pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is készítenek belőle, amelyek például müzlibe keverhetők. Őrleményéből kását, krémlevest, lisztjéből kenyeret, tésztákat, süteményeket, pudingot lehet készíteni. Panírozáshoz is alkalmas. Sósan és édesen is elkészíthető, mivel meglehetősen semleges az íze. Köretnek, kásának ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst, azaz kétszeres mennyiségű vízben felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.

Mindenkinek ajánlom a fogyasztását!

 

Amarántkása (4 adag)

1 bögre puffasztott amaránt (2,5 dl-es)
2,5 dl tej
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csipet só

Az amarántot és a tejet egy tálba öntjük. Csipet sót, cukrot, fahéjat belekeverjük. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük (ha felforrt a tej, általában be is sűrűsödik).

Energia:          133 kcal
Fehérje:         11,9 g
Zsír:            10,1 g
Szénhidrát:      49,5 g

 

Amaránt spenótos, paradicsomos, gombás szósszal

1 pohár pattogtatott amaránt
2,5 pohár víz
1 evőkanál olaj
1 csokor spenót (vagy zsenge amaránt levelek)
2 érett paradicsom, hámozva és durván feldarabolva
1/2 kg szeletelt gomba
1,5 teáskanál bazsalikom
1,5 teáskanál oregánó
1 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
1 evőkanál apróra vagdalt vöröshagyma
só és fehérbors ízlés szerint 

A pattogatott amarántot forrásban lévő vízbe tesszük, majd kis lángon, fedővel letakarva pároljuk pár percig. A spenótot lassú tűzön pároljuk. A paradicsomokat meghámozzuk, és összedaraboljuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajt, majd a fokhagymát és a vöröshagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, bazsalikomot, oregánót, sót, borsot és 1 evőkanál vizet. Csurgassuk le a vizet a spenótról és adjuk hozzá a paradicsomos mártáshoz. Időnként megkeverve további 8-10 percig főzzük. Főzés közben óvatosan passzírozzuk szét a paradicsomdarabokat. Keverjük össze a szószt a megpárolt amaránttal, vagy egyszerűen csak kanalazzuk a tetejére. Melegen tálaljuk.

Energia:           536 kcal
Fehérje:          31,4 g
Zsír:             22,6 g
Szénhidrát:         38 g

 

Amarántgolyók

10 dkg pattogatott amaránt
20 dkg + 5 dkg finomra tört dió, mogyoró keveréke
10 dkg nyírfacukor (mézzel vagy más édesítővel helyettesíthető)
3-4 evőkanál vaj
1 dl tejszín
1 marék durvára vágott aszalt gyümölcs
kakaópor
fahéj

Az amaránt felét és az 5 dkg finomra zúzott magot összeöntjük és félretesszük. Minden mást alaposan összekeverünk. Olyan masszára van szükségünk, amiből szép golyókat lehet gyúrni, anélkül, hogy szétesnének. (Ha túl száraz, több zsiradékkal lehet egyensúlyozni, ha túl ragacsos, még egy kis amaránt mehet bele.) Pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán az amarántos-magos keverékben meghempergetünk.

Energia:          2973 kcal
Fehérje:          63,1 g
Zsír:            229,3 g
Szénhidrát:      148,8 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)