Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelkáposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. október 11. 13:00
A kelkáposzta
Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer
Képünk illusztráció. Forrás: en.wikipedia.org

A kelkáposzta a brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, kínai kel rokona, de amíg ezeket a legkülönfélébb módon használjuk fel az ételkészítéshez (köret, saláták, levesek), addig a kelkáposzta megmarad a főzelékfőzés területén. Pedig egy kis kreativitással változatosabb ételek alapanyaga is lehet.

A kelkáposzta az egészségünkért felelős fontos tápanyagok tárháza. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma, az íz- és zamatanyagai adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer. Csonterősítő és vérnyomásszabályozó hatása is van a benne megtalálható kalciumnak és káliumnak köszönhetően. A- és E-vitamintartalma miatt ajánlani szokták gyulladásos megbetegedések esetén. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma.

Szerencsére szinte egész évben kapható.

 

Kelkáposztafasírt (4 adag)

½ db közepes kelkáposzta
3 db tojás
2 db zsemle
2 evőkanál tej
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zsemlemorzsa

bors
kömény
majoránna
2 dl napraforgó olaj

A kelkáposztát félbevágjuk, a torzsájától megszabadítjuk, és enyhén sós vízben nem teljesen puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, a vizet ki is nyomkodjuk belőle, majd apró darabokra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és összemorzsoljuk. A kelkáposztát összekeverjük a hagymával, a zsemlékkel, a zúzott fokhagymával, a tojásokkal. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával. Jól összedolgozzuk, és a massza állagától függően adunk hozzá 2-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Púpos evőkanálnyi darabokat veszünk ki belőle, és 2 cm vastag korongokká alakítjuk. Zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.

Energia:          3380 kcal
Fehérje:          73,4 g
Zsír:            219,8 g
Szénhidrát:        247 g

 

Kelkáposzta-saláta almával

2 db alma
40 dkg kelkáposzta

Öntethez:
3 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál méz
2 kávéskanál mustár
1 mokkáskanál só
bors
3 evőkanál olaj
1 sonkahagyma apróra vágva

Az öntethez az ecetet, mézet, mustárt, sót és borsot összekeverjük, majd vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajt, közben folyamatosan keverjük.  Végül hozzáadjuk a hagymát is. A kelkáposztát leveleire bontjuk, a torzsáját kivágjuk, és kb. fél-egy centi széles csíkokra vágjuk. Az almát is vékony csíkokra vágjuk, és összekeverjük a káposztával. Meglocsoljuk az öntettel, és jól összekeverjük. Egy napig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Húsokhoz, vagy csak úgy önmagában fogyasztjuk.

Energia:           962 kcal
Fehérje:            16 g
Zsír:               60 g
Szénhidrát:         69 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)