Az idei nyár és szeptember bőséges volt csapadékban, aminek az egyik sajnálatos hatása a piacok és boltok zöldséges standjain is megmutatkozik: kevesebb zöldség és gyümölcs kapható magasabb áron. Ez az állapot is már csak néhány hétig tart, utána sajnos eltűnnek a helyi termesztésű friss zöldség- és gyümölcsfélék a kínálatból. Az ősziesre forduló idő, a felső légúti betegségek térnyerése és a természetes vitaminforrások beszűkülése az immunrendszerünk számára is fokozottabb igénybevételt jelent.
A táplálékunkban csökkenő, természetes forrásból származó vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására számos helyettesítő terméket kínál a modern élelmiszer- és gyógyszeripar porok, tabletták, kapszulák és cseppek formájában. Azoknak azonban, akik egészségtudatosan táplálkoznak, és természetes forrásból, adalékok, vegyszerektől mentesen kívánják pótolni a szervezetük számára fontos tápanyagokat, ősztől tavaszig az egyetlen helyi termesztésű, friss zöldségfélét a csírák jelenthetik, akár maguk termesztik, akár a gyulai piacon a termelőtől vásárolják. A csírák olyan élő, friss zöldségek, amelyek optimális összetételben és 100%-ban emészthető formában tartalmazzák az egészséges emberi test és lélek számára szükséges összes építőkövet, tápanyagot.
Az elmúlt teleken már írtam a csírákról általában, termesztésükről, fogyasztásukról, tárolásukról, valamint az egyes csíraféleségek élettani hatásáról. A következő néhány alkalommal megpróbálok érveket felsorolni a csírafogyasztás mellett azok számára, akik egy meghatározott célt szeretnének elérni, például fogyni szeretnének, vagy az immunrendszerüket szeretnék az ősztől tavaszig tartó időszakban erősíteni, vagy egy-egy konkrét betegséget vagy annak tüneteit szeretnék enyhíteni.
További információ: Pikó Tamás csírász, tel.: 30/643-2626, etkezesicsira@gmail.com.