A parlagfű jótékony hatásairól tartott előadást Soczó Krisztina fitoterapeuta, a Napfény Íze reformbolt üzemeltetője szeptember 25-én, a Gyulai Egészségklub legutóbbi találkozóján. A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban megrendezett összejövetel eredeti témája a konfliktuskezelés lett volna, ám az egészséges életmód után érdeklődő vendégeket a váratlan programváltozás sem tudta elriasztani a részvételtől.
- Örömmel fogadtam el a felkérést, hiszen fontosnak tartom tájékoztatni az embereket arról, hogy a parlagfű allergén hatásai mellett – pollen nélkül – számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Sebgyógyításra, hámosításra alkalmas, erősíti az immunrendszert, emésztési problémákat old meg, és belső vérzés csillapítására is használják. A legújabb kutatások azt is kiderítették, hogy a növény fokozza a szervezet őssejttermelését, sőt a rákos, daganatos megbetegedések esetén is jelentős mértékű jótékony hatással bír. Mindemellett a parlagfűből őrleményt, különféle olajakat, szappanokat, sőt lekvárt is készítenek – foglalta össze az előadás lényegét Soczó Krisztina, aki hozzátette, szerinte a probléma abban rejlik, hogy mára általánosan elterjedt a nézet, miszerint ez a növény az „ellenségünk”.
A parlagfű jótékony hatásainak megismerése jegyében eltöltött délutánt konzultáció, valamint parlagfűőrleménnyel megszórt szendvicsek kóstolója követte, mely finomságokkal Soczó Krisztina kedveskedett hallgatóságának.
A Gyulai Hírlap kérésére dr. Bálint Anna szervező elmondta, hogy az idén megalakult Egészségklub legfőbb célja az, hogy minél több információt gyűjtsön az egészséges életmódról, amit szakemberek részvételével zajló, konzultációkkal egybekötött előadások keretein belül meg is osztanak egymással a résztvevők. Ezeket a találkozókat minden hónap utolsó csütörtökén, 16.30-kor tartják a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, mely beszélgetésekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.