Elégedetlenek az idei birsalmaterméssel a helyi gazdák. Lapunknak a termelők elmondták, bár a terméshozam jónak ígérkezett, a gyümölcs nagy része már a fán rothadásnak indult, ezért az is elképzelhető, hogy idén nem tart október közepéig a birsszezon.
Az árusok arról is beszámoltak, hogy egyelőre csak keveset és kevesen vásárolnak a rózsafélék családjába tartozó, magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsből. Mint megtudtuk, a birsalmát igen változatos módon használják fel a vevők, nem csupán sajtot, hanem befőttet, kompótot, szószt és levest is készítenek belőle. Az egyik kofa szerint a birsalmát fagyasztóládába is eltehetjük, hiszen lehűtve is megőrzi jellegzetes, fanyar, erőteljes ízét.
Keddenként mintegy négy-öt standnál árulják a gyümölcsöt a vásárlóknak a gyulai piacon. A legtöbb termelő 300–350 forintért kínálja portékáját, de olyan elárusítóhelyet is találtunk, ahol csupán 250 forint volt a birs kilója. A gyümölcs ára várhatóan már nem változik jelentősen a szezon végéig.