Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A birsalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. szeptember 14. 10:00
A birsalma
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert
Képünk illusztráció. Forrás: chocolatesandfigs.com

A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs. Létezik birsalma és birskörte is, melyek csupán alakjukban különböznek, ízük hasonlóan fűszeres. Nyers fogyasztásra egyik sem igazán alkalmas, kemény és igen fanyar gyümölcshúsa miatt.

A birs sok C-vitamint tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. Magas pektin (rost) tartalma elősegíti az egészséges bélműködést. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja az emésztőrendszert.

Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle, és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert, de a torokfájást is csillapíthatja a birslé.                                                                                                                 


Birsalmaszósz (2 adag)

40 dkg birs
1 evőkanál cukor
2 dl tej
3 dkg finomliszt
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
5 db szegfűszeg
1 késhegynyi fahéj(őrölt)
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1 csipet só

Meghámozzuk, felaprítjuk a birsalmákat, majd fél liter vízben a sóval, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és a szerecsendióval puhára főzzük. A tejből és lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, majd felforraljuk. A végén citromlével ízesítjük.

Energia:     471 kcal
Fehérje:    14,6 g
Zsír:        9,9 g
Szénhidrát:   87 g

 

Csípős birsalmás csirke (4 adag)

4 db csirkecomb
6 db csirkeszárny
50 dkg birsalmakompót
só ízlés szerint

A csípős mázhoz:
0,5 dl napraforgóolaj
3 db chili (paprika)
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma (zúzott)

A megtisztított csirkehúsokat besózzuk, és bőrös felükkel felfelé, egy fedeles (sütőben használható) edénybe fektetjük. A csilipaprikák magjait és ereit eltávolítjuk, felaprítjuk, a máz többi hozzávalójával összekeverjük, és bekenjük vele a csirkehúsokat. A mázas csirkék közé helyezzük a birsalmadarabokat, és a befőtt levével felöntjük. A csirkehúst 200 fokra előmelegített sütőben, fedő alatt 30 percig sütjük, majd fedő nélkül további 20-25 percig, míg szép piros nem lesz. 15 perc pihentetés után tálaljuk.

Energia:  2182 kcal
Fehérje:   304 g
Zsír:       94 g
Szénhidrát: 61 g

 

Jó étvágyat!

    

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)