Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nemzetközivé vált a Gyulán tartott Országos Román Gasztronómiai Fesztivál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • HÍREK • 2014. szeptember 06. 21:00
Nemzetközivé vált a Gyulán tartott Országos Román Gasztronómiai Fesztivál
Románia több településéről és számos magyarországi városból érkeztek csapatok a főzőversenyre
Főzőverseny a gyulai Román Kulturális Központ udvarán. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva

Idén immár tízedik alkalommal szervezte meg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált. Az évről évre fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre szert tevő rendezvénynek idén szeptember 6-án, szombaton 9–16 óra között a Líceum tér 2. szám alatt található gyulai Román Kulturális Központ adott otthont.

Noha kapunyitás reggel nyolckor volt, a csapatok lelkesebbjei már akkor építették standjaikat, és készültek a napközbeni megmérettetésre. A regisztrációt követően 10 órához közeledve a rendezvényt - közjogi méltóságok jelenlétében - ünnepélyesen is megnyitották. Az ünnepi percekben az is kiderült, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata az eddigi országos rendezvényt ezennel nemzetközivé nyilvánította, hisz már évek óta nagyon sok külföldről érkező versenyző csapat látogat el ilyenkor Gyulára.

A legmesszebbről érkező vendégek idén is a rendszeresen visszatérő moldovaiak voltak, de Románia több településéről és számos magyarországi városból érkeztek csapatok. Jöttek nevezők például Aradról, Lippáról, Karánsebes környékéről, tőlünk pedig Hajdú-Bihar megyéből, Csongrád és természetesen Békés megyéből is. Az egész napos fesztiválra pusztán csak szimatuk alapján kilátogató érdeklődőknek pedig remek alkalom nyílt arra, hogy megismerjék vagy épp újra felfedezhessék a hazánkban élő román kisebbség gasztronómiai szokásait.

A 32 versenyző csapat sátrainál ekkorra már pirult a hagyma a bográcsokban, a korán érkezők tűzhelyein pedig javában bugyogtak az ínycsiklandó finomságok.

- A készülő ételekre kikötés nincs, de a zsűri pontozásai során a hagyományos román ételek előnyt élveznek - árulta el a Gyulai Hírlap kérdésére Gurzó László, a rendezvény egyik szervezője.

A sátrak közé bepillantva jól látszott, miként készülnek az ínyencségek, az erdélyi lucskos káposztától kezdve a mititeien és a kukoricadarával készült töltött káposztán át, egészen a román palacsintáig mindent megkóstolhatott a látványtól kellőképp megéhezett közönség. Az alapanyagokról és a technikai, illetve dekorációs kellékről a versenyzők maguk gondoskodtak, és bár tudták, hogy mint minden rendes versenyen, ezúttal is a részvétel a fontos, de a győzteseknek kijáró serleg, kupa és diploma azért elérendő célként valamennyiük lelki szeme előtt ott lebegett.

- Az elkészült ételekből 13 óráig vihettek kóstolót az idén három tagból álló szakmai zsűrinek (Gál Tibor elnök, Ruck György és Petrucza Zoltán), akik 13:30-ig hozták meg nehéz döntéseiket.

A vendégek az asztali áldást követően 13 órakor fogyasztották el versenyművüket, zenés vigasságuknak azonban az esőre forduló időjárás a tervezett 18 órai zárásnál valamivel előbb, 16 órakor vetett véget, ám a boldog és büszke győzteseken túl valamennyi résztvevő így is elégedetten térhetett haza.

A verseny eredményei: 

I. helyezett: Viharsarki Betyárok csapata Gyuláról

II. helyezett: Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület csapata

III. helyezett: Constantin Milos Lippáról

    

     

Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)