Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A körte

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. szeptember 07. 10:00
A körte
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet
Képünk illusztráció. Forrás: wikimedia.org

A körte mérsékelt égövi gyümölcs, az almához hasonlóan rengeteg fajtája van. Nemcsak ízletes, de, magas ásványi anyag tartalmával (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalmával (A-, B1-, B2-, C-vitamin) egészségünk egyik őre. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletünket.

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat. Magas rosttartalma csökkenti a végbélrák kialakulásának az esélyét.

A körte préselt leve ideális folyadék gyomorhurut, depresszió idején, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.

 

Körtés-diós bögrés süti

A tésztához:

1 bögre finomliszt
1 bögre cukor
15 dkg dió (darált)
1 csomag sütőpor
1 bögre (2,5dl) tej
1 db tojás
2 db körte

A csokimázhoz:

10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

Ledaráljuk a diót, kis kockákra daraboljuk a körtéket. Összekeverjük a száraz hozzávalókat (a lisztet, cukrot, diót, sütőport). Ehhez hozzáadjuk a bögre tejet és a tojást. A kész masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Rászórjuk a felkockázott körtét. Kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Mialatt a süteményünk sül, gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a vajat egy tálban. Miután a kész süteményünk kihűlt, ráöntjük a csokit, és hagyjuk megdermedni.

Energia:          3622 kcal
Fehérje:            76 g
Zsír:            174,5 g
Szénhidrát:      435,5 g

 

Körtés sertésszelet

3 közepes körte
50 dkg sertés rövidkaraj
őrölt bors
18 db szegfűszeg
2 dl főzőtejszín
1 kávéskanál só
10 dkg vaj

A húsokat kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. 1 órát állni hagyjuk. Eközben a körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és a vajon üvegesre pároljuk. (A körték ekkor még kemények, és annak is kell lenniük). A körtéket ezután kivesszük a vajból és megtűzzük mindegyiket 3 db szegfűszeggel. A húsok mindkét oldalát a maradék vajon hirtelen átsütjük, majd tepsibe helyezzük őket és a tűzdelt körtékből egyet egyet ráültetünk a húsokra. Ráöntjük a vajat, amiben a hús sült, majd a sütőbe tesszük. Fóliával letakarva 40 perc alatt 160 fokon megsütjük. Kevés vizet önthetünk még rá, ha nagyon elfőné a levét. Ha a hús megpuhult tejszínnel dúsítjuk a szaftját és párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:          2370 kcal
Fehérje:           111 g
Zsír:              180 g
Szénhidrát:         60 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)