Tehén-, kecske- és juhtejből készült házi sajtot is vásárolhatnak az ínyencek a gyulai piacon. A legszélesebb választékot egy körösladányi sajtmester standjánál találtuk, a turisták körében igen népszerű elárusítóasztalnál több mint tízféle sajt közül válogathattunk.
Az árustól megtudtuk, Gyulán sokan szeretik a kézzel készült sajtokat, és az itteni vásárlók is egyre nyitottabbak az újdonságokra. A standnál nem árultak zsákbamacskát, hiszen bármelyik terméket meg lehetett kóstolni vásárlás előtt. A sajtok ára mintegy négy-öt éve stagnál – vélhetően a vevők árérzékenysége miatt.
A 15 dekagrammos krémsajtokat 400 forintért vásárolhatjuk meg. A faszénen érlelt sajt kilója 3900 forintba kerül, míg a parenyicát 3500 forintért, a natúr kecskesajtot 4000 forintért, a natúr gomolyát 2500 forintért, a camembert jellegű sajtokat 3500 forintért kínálják. A standnál kapros fokhagymás és csilis ízesítésű gomolyát, valamint szezonális gyógynövényekkel és fűszernövényekkel ízesített füstölt sajtokat is árultak. Utóbbiakból igen széles a választék, ottjártunkkor kakukkfüves, fokhagymás, csilis, köményes és levendulás sajtok közül válogathattak a vevők.