Vasárnap óta Hargitáról származó áfonyát is árulnak néhány standnál a gyulai piacon. A hangafélék családjába tartozó növény termése rendkívül egészséges, magas antioxidáns-tartalma miatt jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Az egyik árus kérdésünkre elmondta, a bogyós gyümölcsöt két évvel ezelőtt kezdték el Békés megyei településeken árulni, hiszen hazánkban lényegesen jobb áron értékesíthető, mint a határon túl. A gyulai piacon augusztusig vásárolhatunk a fekete áfonyából. A kofától megtudtuk, a vevők igen változatos módon használják fel a termést, egyesek joghurtba keverik, vagy süteménybe sütik bele, mások szószt és lekvárt főznek belőle, és az sem ritka, hogy ágyas pálinkához használják fel. Olyanok is akadnak, akik lefagyasztják a gyümölcsöt, hogy télen is csemegézhessenek belőle.
Az áfonya ára nem változott tavaly óta. Kilója egyelőre 1500 forintba kerül, de néhány hét múlva várhatóan olcsóbban is hozzájuthatunk.