A piacokon és a zöldségeseknél már megvásárolhatjuk a zamatos sárgadinnyét. Nemcsak finom, de szolgálja az egészségünket is. A sárgadinnyében nagy mennyiségben található cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas. A benne lévő A-, B1-, B2- és C-vitaminoknak köszönhetően a dinnye erősíti az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt anélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.
Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás! A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, valamint teltségérzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek.
Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Előételként remekül illik húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellé.
Dinnyekrém (4 adag)
60 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
10 dkg cukor
5 dkg méz
2,5 dl habtejszín
2 db tojássárgája
0,5 citromból nyert citromlé
A görögdinnye húsát kimagozzuk, kivágunk belőle néhány golyót a tálaláshoz, a többit apróra kockázzuk. A sárgadinnyét héjától megszabadítjuk, kimagozzuk és néhány golyót félreteszünk, a maradékot pürésítjük. A tojássárgáját, a cukor felével, a citrom levével és a mézzel gőz fölött keményre verjük. A tejszínből és a maradék cukorból habot készítünk és összekeverjük a lehűtött tojásos masszával. Ezután belekeverjük a sárgadinnyepürét és az apróra vágott görögdinnyét. Fagylaltos kehelybe töltjük, és hűtőben alaposan lehűtjük. Dinnyegolyókkal díszítjük.
Energia: 1815 kcal
Fehérje: 20,5 g
Zsír: 85 g
Szénhidrát: 213,5 g
Kb. 990 Ft-ba kerül.
Sárgadinnye süti (8 adag)
1 db tojás
80 ml olaj
12 dkg cukor
2 teáskanál vanília kivonat
12 dkg sárgadinnye (pürésítve 175 ml)
15 dkg liszt
2 dkg zabpehelyliszt (zabpehely ledarálva)
1 csipet só
0,5 teáskanál szódabikarbóna
0,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
0,5 teáskanál gyömbér
10 dkg szeder
vaj (a formát kikenni)
A tojást elkeverjük az olajjal, cukorral, vaníliával meg a sárgadinnye pürével. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal meg a gyömbérrel. A nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez öntjük és alaposan eldolgozzuk. Vajazott, lisztezett formába öntjük, a tetejét kirakjuk szederrel. Forró sütőbe tolva megsütjük.
Energia: 2023 kcal
Fehérje: 28 g
Zsír: 87,9 g
Szénhidrát: 264,8 g
Kb. 700Ft-ba kerül.
Egészségükre!