Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyömbér

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. április 21. 10:00
A gyömbér
Serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is
Képünk illusztráció. Forrás: beautybythegeeks.com

Ázsia trópusi részein őshonos növény. A gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Illóolajai serkentik az emésztést, de a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is. Hatásos terhességgel járó reggeli émelygés ellen, valamint a kemoterápia vagy tengeri betegség következtében fellépő émelygést is gyógyítja. Gingerols-tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk. Kísérletek azt is igazolták, hogy véralvadásgátló hatása is van.

Levesek, főzelékek, szószok, húsételek, sütemények, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.


Ínyenc csirkeragu (4 adag)

50 dkg csirkemellfilé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 evőkanál napraforgó olaj
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
A pároló léhez:
1 dl barna sör
1.5 dl víz
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 evőkanál sárgabaracklekvár
1 közepes fej vöröshagyma (a reszelő nagylyukú oldalán lereszelve)
3 gerezd fokhagyma
1.5 kávéskanál őrölt gyömbér
1.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény

A csirkehúst kisebb csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a vaj és olaj keverékén pár perc alatt elősütjük. A pároló léhez simára keverjük a hozzávalókat, és leöntjük vele az elősütött húst, majd mérsékelt lángon kb. 10 percig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a simára kevert tejszín és keményítő keverékét, és pár perc alatt sűrűre összeforraljuk az egészet.

Energia:          2282 kcal
Fehérje:           122 g
Zsír:              165 g
Szénhidrát:         52 g

 

Frissítő gyömbéres ital (2 nagy pohárhoz)

5 cm-nyi gyömbér
5 dl víz
2 evőkanál méz
mentalevél
jégkocka
ásványvíz

A gyömbért négyfelé vágjuk, és 20 percig főzzük a vízben. A kész lét leszűrjük, belekeverjük a mézet, és kihűtjük. 4 dl-es pohárba töltjük a felét, felengedjük szénsavas ásványvízzel, jégkockát teszünk bele, mentával díszítjük.

Energia:           144 kcal
Fehérje:             - g
Zsír:                - g
Szénhidrát:         32 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)