Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. április 12. 13:00
A kapor
A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését
Képünk illusztráció. Forrás: eofdreams.com

A kapor egész Európa területén termő fűszernövény. Kedvelt volt már az ókorban is. A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már, mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások.

A kapor legismertebb tulajdonsága a nyugtató hatása. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Vitaminjai közül a C-vitamin a legfontosabb.

A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat. Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.

 

Húsgombócok kapros-tejfölös karalábéval

50 dkg darált hús
1 bögre rizs
4 nagy karalábé
2 babérlevél
1 nagy pohár tejföl
liszt
3 evőkanál olaj
kapor
2 gerezd fokhagyma

bors
paprika
1 tojás

A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, és sóval, borssal, paprikával. A karalábékat hámozzuk, majd lereszeljük és egy fazékba tesszük. Zsiradékot teszünk rá, és 10 percig lefedve pároljuk, majd felengedjük 1liter vízzel. A húsból gombócokat formálunk, és a karalábéhoz tesszük. Reszelt fokhagymával, babérlevéllel, sóval ízesítjük. Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk. Ha a gombócok megfőttek, akkor összekeverjük a tejfölt a liszttel, és behabarjuk, majd beleszórjuk a kaprot is.

Energia:          3290 kcal
Fehérje:         135,2 g
Zsír:            204,8 g
Szénhidrát:      193,4 g

 

Sajtos rakott tök (4 főre):

1 db közepes zsenge tök (kb. 1,5 kg)
100 g füstölt sajt
100 g pizza mozzarella
2 db tojás
1 kis doboz tejföl
1 közepes fej lilahagyma
1 kis csokor kapor

zsemlemorzsa
olívaolaj

A tököt meghámozzuk, és kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre. Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Ezt meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát - vékony karikákra vágva - szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezzel meglocsoljuk a rakott tököt, hogy mindenhova jusson. Újabb réteg tököt teszünk, és meghintjük zsemlemorzsával. A tetejére kevés olívaolajat locsolunk, és közepesen meleg sütőben, 180C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még néhány percre, míg szépen megpirul.

Energia:          1977 kcal
Fehérje:          79,8 g
Zsír:            132,6 g
Szénhidrát:        102 g

Kb. 1200ft-ból elkészülnek ezek az ételek.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)