A háromnapos fesztivál megnyitó ünnepségének ceremóniamestere ezúttal is Hunyadvári József volt, s tiszteletét tette Benke László Oszkár-díjas mesterszakács és cukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tagja. A ceremóniamester elsőként Dinya Imrét, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének az elnökét, a fesztivál főszervezőjét kérte fel köszöntő gondolatainak a tolmácsolására.
- Ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra. Ígérem, hogy remek programokon szórakozhatnak majd. A standokat jobbnál-jobb termékekkel töltötték fel a mesterek, s a kézműves kirakodó vásár is hasonló portékákat vonultat fel. Kóstolják meg, élvezzék, vásárolják a hungarikumot, a gyulai kolbászt – buzdított a részvételre az elnök.
Dr. Görgényi Ernő polgármester Gyula Város Önkormányzata nevében köszöntötte a látogatókat. A városvezető hangsúlyozta, hogy Gyulán tavaly óta minden kolbásszal kapcsolatos rendezvény külön ünnep, hiszen két évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetbe került a gyulai nagyüzemi húsipar. Ám a felhők elvonultak, kisütött a nap és ma a Gyulahús Kft. a legnagyobb szponzora és támogatója a rendezvénynek.
- Arra kérem önöket, hogy minden kézműves terméket kóstoljanak meg, hiszen sosem feledhetjük, hogy a világhírű gyulai húsipar egykor a kézművesiparból fejlődött ki. Sosem lehet tudni, hogy mindazok, akik kézműves kolbászt és sonkát vagy más sertésipari terméket készítenek, esetleg egyszer igazi világhírű nagyüzemi meseterekké válnak-e – mondta a polgármester és arra ösztönözte a vendégeket, hogy akkor is látogassanak Gyulára, amikor nincs rendezvény, ugyanis jóféle sódarhoz és kolbászhoz városunkban mindig hozzá lehet jutni.
Benke László mesterszakács meglátása szerint a magyarok a fehér asztal mellett lesznek egyek, mert a fehér asztal mindig a béke szigete, ahol népek, nemzetek sorsa dől el, s így a miénk is. Az a nép és nemzet, amely nem ápolja a múltját – nagy magyarjaink mondták – nem érdemli jövőjét. Benke Laci bácsi viccesen leszögezte, hogy a zsűrit megvesztegetni nem lehet, mert a fél disznó eldől, az egész meg nem fér el az autójában.
- Ezt tessék figyelembe venni és azt, hogy a jóisten is szerette a kolbászt. Azért adta magyarságunknak a piros-fehér-zöld zászlót, hogy tudjuk, hogy a kolbászt hogyan kell fűszerezni. Piros a paprika, fehér a só, zöld a gyim-gyom, a fokhagyma, meg a bors. Hányadik a paprika? A harmadik. Egy kiló húshoz három deka paprika, két deka só, egy deka a kömény, a fokhagyma meg a bors – árulta el Laci bácsi a titkot, majd Mikszáth Kálmán szavaival zárta szónoklatát: ha már minden érzés elszáll a rög iránt, varázsnak még mindig ott marad a magyar konyha. Dőljék, omoljék minden a nagy divatok mágiáján, az ősi ételetek ízét, hiteteket, magyarságotokat ne hagyjátok veszni. Isten áldd meg a magyart!
Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvény fővédnöke és támogatója a gyulai húsipar régmúltjára emlékeztetett. 1868-ban alapították meg elődeink azt a közvágóhidat, mely lehetővé tette, hogy több hentes dinasztia is gyökeret verhessen városunkban. 1910-ben Balogh József a gyulai kolbásszal Brüsszelben aranyérmet nyert, 1935-ben Stéberl András szintén Brüsszelből arany diplomával tért haza.
- Ezt az örökséget nekünk tovább kell vinnünk. Törekvésünket jól példázza, hogy az elmúlt évben a hungarikum bizottság a hungarikumok sorába emelte a gyulai kolbászt. Mi, gyulaiak ezért dolgozunk és elhivatottak vagyunk, hogy utódainknak is átadjuk a szakmai kultúrát – hangsúlyozta Daka Zsolt, aki a rendezvényen ifjú kolbászlovaggá avatta azt a kilencéves budapesti kisfiút, Bálintot, aki február második felében gyulai kolbásznak öltözött a farsangon és ezzel megnyerte a farsangi fesztivált. A cég vezetője Bálintnak útravalóul kolbászcsomagot ajándékozott.
A hagyományoknak megfelelően ezúttal is egy nagy, gyulai hentes dinasztia emléke előtt tisztelegtek a szervezők.
Dékány Ferenc kolbászkirálynak, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tiszteletbeli elnökének a méltatásából megtudtuk: a Kliszek család sertéstenyésztéséről, hízlalásáról és kereskedelméről volt híres. Nyolcan voltak testvérek, hét fiú és egy lány. Kliszek István, Lajos és Imre társak voltak, hizlaldájukból még a Stéberl-gyárba, a gyulai kolbász gyártásához is szállítottak és adtak el mangalica hízójukból. Államosítás után az otthoni, saját hizlaldájukból szintén szállítottak az új húsipari vállalatnak. A fiatalabb generációból Imre és Lajos lett hentes. Lajos a szakma megszerzése után kezdetben a töltőben dolgozott, később a kisvágóhídon üzemvezető helyettes volt, az új húskombinátban pedig nyugdíjazásáig művezetőként tevékenykedett. Többször volt a vállalat kiváló dolgozója. Imre a hűtőüzem vezetőjeként munkálkodott, ő is kiérdemelte a vállalat, illetve az élelmiszeripar kiváló dolgozója kitüntetést. Jelenleg a két Imre, apa és fia él. A Kliszek családból meg kell említeni Mancika nénit, aki adminisztratív vonalon a termelési osztályon dolgozott, s a kisvágóhíd volt a második otthona. Szigeti Attila bácsiról szintén megemlékezett a kolbászkirály, hiszen amellett, hogy Kliszek Erzsébet férje, az életpályája a húsiparral fonódott össze. A hentes szakmát tótkomlósi nagybátyjánál tanulta ki, majd miután hazatért, a kisvágóhídon dolgozott. Erős munkabírás jellemezte, soha nem adta fel. Pályája csúcsán a Gyulai Húskombinát beruházási főosztályvezetője volt. 1985-ben valósította meg régi álmát, létrehozta a Gyulai húsipar régen és ma című ipartörténeti kiállítást, melynek anyagát a régi vágóhídon végzett gyűjtőmunkájából állította össze. Összefoglalva elmondható, hogy a család mindig a gyulai húsiparért dolgozott, érte éltek és haltak.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete a kolbász- és sódarmustra alkalmából Gyula város húsiparának fejlesztésében, a húsipari hagyományok megőrzésében és továbbvitelében végzett több évtizedes munkájának elismeréseként kitüntető díszoklevelet adományozott a Kliszek családnak.
Az V. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra részletes programja
Március 29. Szombat: várkert, fesztiválsátor, kiállítói sátor
09:00 Kiállítás és vásár kezdete
09:15 „Sárréti” hagyományőrző disznóvágás bemutató
10:00 Kolbász és sonka kiállítás, kiállítói sátor
10:10 Erdélyi Konyha ételkészítési bemutató, kiállítói sátor
10:00 Baracsi István gyermekműsora
10:00 Kézműves foglalkozás és játszóház az udvaron
11:00 Sonkaszobrászat, kiállítói sátor
11:00 III. Gyulai „Médiagyúró” verseny
11:00 Maróti Hagyományőrző Egyesület lovagi bemutatója, udvar
11:50 Sonkasaccolás, kiállítói sátor
12:00 Operett előadás
13:30 Parnograszt élő koncert
14:00 Gyergyószentmiklósi székely ételkészítési bemutató, kiállítói sátor
14:30 Sonkasaccolás, kiállítói sátor
15:15 Médiagyúrás eredményhirdetése
16:00 Cimbaliband együttes élő koncert
18:00 Everdance Táncszínház
20:00 Charlie élő koncert
Várkert:
Lovagi bemutató a vár tövében, egész nap
Kézműves kirakodó vásár
Vidámpark
Gyűjtés az SM adományboltnak
Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében
Egyesületi székház: Múzeumlátogatás tárlatvezetéssel és kolbászkóstolóval
Városi helyszíneken, a Gyulai Hungarikum túra útvonalán: Gyulai Pálinka Manufaktúra, Húsipar Történeti Kiállítás
Március 30. Vasárnap: várkert, fesztiválsátor, kiállítói sátor
09:00 A sonka és kolbászverseny nyilvános zsűrizése
10.00 Csabai Kolbászklub kolbászkészítési bemutatója
10.00 Bodrogközi Rita gyermekműsora
10.00 Kézműves foglalkozás és játszóház az udvaron
11:00 Maróti Hagyományőrző Egyesület lovagi bemutatója, udvar
11:00 Kőrös Néptáncegyüttes
11:30 Kölyök kolbászkészítési bemutató kiállítói sátor
11:50 Sonkasaccolás, kiállítói sátor
12.00 Royal Dixieland Band élő koncert
13.00 Ételkészítési bemutató Böllérkirály módra, kiállítói sátor
14.00 Pergő-Bürkös koncert
15:00 Sonkasaccolás, kiállítói sátor
16.30 Kolbász és sonkaverseny eredményhirdetése, Gyulai Hungarikum túra nyereménysorsolása, a fesztiválsátorban
17:00 Lobó-Szalóky Lázár lemezbemutató koncertje
18:30 Fél10 élő koncert
Várkert:
Lovagi bemutató a vár tövében, egész nap
Kézműves kirakodó vásár
Vidámpark
Gyűjtés az SM adományboltnak
Egyesületi székház: Múzeumlátogatás tárlatvezetéssel és kolbászkóstolóval
Városi helyszíneken, a Gyulai Hungarikum túra útvonalán: Gyulai Pálinka Manufaktúra, Húsipar Történeti Kiállítás