Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az avokádó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. március 29. 13:00
Az avokádó
Nagyon jó E-vitamin-forrás, és nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz
Képünk illusztráció. Forrás: drjoanna.com.au

Az avokádót Közép-Amerika indiánjai régóta termesztik. A terméshúst nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak.

Az avokádó B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin) termelését. Nagyon jó E-vitamin-forrás, és nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas a zsírtartalma, de a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre, és csökkentik a koleszterinszintet. Fehérje-, magnézium-, folsav-, E-vitamin- és K-vitamin-tartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként.

Az enyhén dióízű avokádót nem csak salátákba használhatjuk, hanem tésztákba (pékáruk, kenyerek, kevert piskóták) is tehetjük.

 

Avokádós csirkesaláta

2 db avokádó
1 grillezett csirkemell
1 uborka
1 szál halványítózeller
1 kaliforniai paprika
1 újhagyma
szerecsendió

porcukor
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál majonéz

Felszeleteljük az uborkát, a zellert, a hagymát. A paprikát és a zöldségeket felkarikázzuk.. Megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk az avokádót is és az egészet egy tálban összekeverjük. A csirkemellet kockára vágjuk, és a salátához adjuk. A majonézt kikeverjük egy kis szerecsendióval, borssal, citromlével, sóval, cukorral és tejföllel. Ezzel az öntettel átkeverjük a salátát.

Energia.          1679 kcal
Fehérje:           130 g
Zsír:             96,2 g
Szénhidrát:       63,6 g

 

Avokádókrém I.

2 közepes érett avokádó
2 dl joghurt
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
½  kávéskanál fekete bors
só ízlés szerint
snidling ízlés szerint

Megtisztítjuk az avokádókat, darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a joghurtot, a citromlét és összeturmixoljuk az egészet. Frissen őrölt feketeborssal, sóval ízesítjük, és összedolgozzuk a krémet - ekkor már nem turmixolunk. Hagyhatjuk pár óráig állni a hűtőben, így az ízek jobban összeérnek. 

Energia.           834 kcal
Fehérje:            14 g
Zsír:             67,2 g
Szénhidrát:       39,6 g

 

Avokádókrém II.

1 érett avokádó
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve

bors

A tojást feltesszük főni, forrástól számított 10 percig főzzük, majd megpucoljuk és összetörjük. Így hagyjuk kihűlni. Az avokádót a magja mentén hosszában félbevágjuk, a húsát kikanalazzuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük A citromlevet is a krémhez adjuk. Azért ezt utoljára, mert a citromlé adagolását fokozatosan, a többi ízhez mérten kell. A kész krémet az avokádó héjába visszatöltve vagy tálkába szedve tálalhatjuk.

Energia:           422 kcal
Fehérje:             9 g
Zsír:               35 g
Szénhidrát:         15 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)