Az avokádót Közép-Amerika indiánjai régóta termesztik. A terméshúst nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak.
Az avokádó B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin) termelését. Nagyon jó E-vitamin-forrás, és nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas a zsírtartalma, de a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre, és csökkentik a koleszterinszintet. Fehérje-, magnézium-, folsav-, E-vitamin- és K-vitamin-tartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek.
A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként.
Az enyhén dióízű avokádót nem csak salátákba használhatjuk, hanem tésztákba (pékáruk, kenyerek, kevert piskóták) is tehetjük.
Avokádós csirkesaláta
2 db avokádó
1 grillezett csirkemell
1 uborka
1 szál halványítózeller
1 kaliforniai paprika
1 újhagyma
szerecsendió
só
porcukor
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál majonéz
Felszeleteljük az uborkát, a zellert, a hagymát. A paprikát és a zöldségeket felkarikázzuk.. Megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk az avokádót is és az egészet egy tálban összekeverjük. A csirkemellet kockára vágjuk, és a salátához adjuk. A majonézt kikeverjük egy kis szerecsendióval, borssal, citromlével, sóval, cukorral és tejföllel. Ezzel az öntettel átkeverjük a salátát.
Energia. 1679 kcal
Fehérje: 130 g
Zsír: 96,2 g
Szénhidrát: 63,6 g
Avokádókrém I.
2 közepes érett avokádó
2 dl joghurt
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
½ kávéskanál fekete bors
só ízlés szerint
snidling ízlés szerint
Megtisztítjuk az avokádókat, darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a joghurtot, a citromlét és összeturmixoljuk az egészet. Frissen őrölt feketeborssal, sóval ízesítjük, és összedolgozzuk a krémet - ekkor már nem turmixolunk. Hagyhatjuk pár óráig állni a hűtőben, így az ízek jobban összeérnek.
Energia. 834 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 67,2 g
Szénhidrát: 39,6 g
Avokádókrém II.
1 érett avokádó
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
só
bors
A tojást feltesszük főni, forrástól számított 10 percig főzzük, majd megpucoljuk és összetörjük. Így hagyjuk kihűlni. Az avokádót a magja mentén hosszában félbevágjuk, a húsát kikanalazzuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük A citromlevet is a krémhez adjuk. Azért ezt utoljára, mert a citromlé adagolását fokozatosan, a többi ízhez mérten kell. A kész krémet az avokádó héjába visszatöltve vagy tálkába szedve tálalhatjuk.
Energia: 422 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 35 g
Szénhidrát: 15 g
Jó étvágyat!