Alt Norbert kiemelte: a Magyar Vöröskereszt évek óta részt vesz a város civil életében, szociális célú programok szervezésében. Ahhoz, hogy minél többen kapcsolódjanak be ezekbe a programokba, elengedhetetlen, hogy ismerjék a szervezet tevékenységét – tette hozzá.
Kónya István hangsúlyozta: a megyei önkormányzat hosszú idő óta együttműködik a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével, nemegyszer kiemelten is támogatta azt. Mint megtudtuk, a szervezet megkeresésére mintegy hét-nyolc olyan megyei nagyrendezvényt jelöltek ki, ahol véradást szerveznek. Az alelnök szerint ezek az alkalmak arra is lehetőséget teremtenek, hogy a Vöröskereszt új véradókat találjon. Kónya István arról is szót ejtett, hogy a későbbiekben a megyében található felsőoktatási intézményeket is felkeresnék a szervezettel közösen.
Tóth Zoltánné, a megyei szervezet igazgatója elmondta: a Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradások szervezésében, célkitűzésük, hogy megismertessék a véradás fontosságát.
– Azért kerestük meg a megyei önkormányzatot, hogy minél több nagyrendezvényen tudjuk megszólítani az embereket, hiszen fontos, hogy biztosítani tudjuk kórházaink vérellátását – ecsetelte. Az igazgató kiemelte: egyetlen véradó három ember életét menti meg, és a szűrővizsgálatok az egészségi állapot ellenőrzésére is lehetőséget teremtenek.
Tóth Zoltánnétól megtudtuk: Békés megye jó véradó bázisnak számít, a lakosság mintegy 5,9%-a szokott vért adni. Ezzel az átlaggal országos szinten a harmadik, negyedik helyen áll a térség. A szervezet a megye mind a 75 településén jelen van, évente mintegy 700 véradást szervez. A szakember hozzátette: munkájukat több száz önkéntes segíti.
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra szervezője hangsúlyozta: örömmel állt a nemes kezdeményezés mellé. A szervező azt is elmondta, hogy a gasztronómiai fesztivál mindhárom napján adományokat gyűjtenek a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete által működtetett gyulai adományboltnak.
– Az egyesület célja a gyulai kolbásszal és húsiparral kapcsolatos hagyományok ápolása – fejtette ki Dinya Imre a rendezvény kapcsán. Hozzátette: mind a megyei, mind a helyi önkormányzatban partnerre találtak ebben. Az elnök arról is beszélt, hogy a Gyulahús Kft. a Gyulai Húskombinát nyomdokaiba lépve felvállalta a névadó főszponzori titulust. Mint mondta, az egyesület és a cég között nagyon jó az együttműködés.