Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelkáposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. november 27. 10:00
A kelkáposzta
Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer
____Eredeti-kelkaposzta.jpg

képünk illusztráció

Forrás: a-single-serving.com

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, emészthető rostok, ásványi sók – a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas –, valamint a K-, A-, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer. Csonterősítő és vérnyomás-szabályozó hatása is van a benne megtalálható kalciumnak és káliumnak köszönhetően.

Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, mert kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot. A kelkáposzta az a zöldség, amit nem fogyasztunk nyersen. Főzve finom lesz belőle a főzelék is, változatos rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.

A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni, így nemcsak a kis kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt esetleg megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek.

 

Kelkáposztával töltött csirkemell

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell filé
20 dkg trappista sajt
20 dkg bacon
2 db sárgarépa
4 db kelkáposztalevél
olaj
só, bors, majoránna

 

Elkészítés:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd beszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük morzsolt majoránnával. A kelkáposztaleveleket és a megtisztított, negyedelt sárgarépákat kevés sós vízben előfőzzük. Az ízesített hússzeleteket kiterítjük, majd mindegyikre teszünk egy-egy kelkáposztalevelet és néhány hasáb répát. Összegöngyöljük a húst, és körbetekerjük a baconszeletekkel. Kiolajozott tűzálló tálba fektetjük a tekercseket, és reszelt sajttal megszórva 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

 


Kelkáposztás rétes

Hozzávalók:

1 adag rétestészta

A töltelékhez:

1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
1,2 kg kelkáposzta
15 dkg reszelt sajt
1 csipet reszelt szerecsendió
20 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 db tojás
só, bors, 1 cs. petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

Elkészítjük a rétestésztát, és 30 percig pihentetjük, közben a tepsit kikenjük. A töltelékhez a kelkáposztát nyolcfelé vágjuk, megmossuk és felaprítjuk. A petrezselymet összevágjuk. Megmossuk a burgonyát, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A kelkáposztát, a petrezselymet és a burgonyát robotgépben finomra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és összevágjuk. Összekeverjük a sajttal, a tejszínnel és a finomra aprított hozzávalókkal. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval. A tepsit a vaj felével kikenjük. A tésztát 2 adagra osztjuk, és kézháttal húzogatva leheletvékonyra nyújtjuk. A réteslapokat beolajozzuk, ráterítjük a tölteléket, és felgöngyöljük. A végeket visszahajtjuk, és a réteseket egymás mellé csúsztatjuk a tepsibe. Előmelegített sütőben 45–50 percig sütjük. Közben kétszer-háromszor bekenjük a maradék vajjal és a sütés közben kicsorgó folyadékkal.


Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)