képünk illusztráció
Forrás: a-single-serving.com
A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, emészthető rostok, ásványi sók – a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas –, valamint a K-, A-, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer. Csonterősítő és vérnyomás-szabályozó hatása is van a benne megtalálható kalciumnak és káliumnak köszönhetően.
Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, mert kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot. A kelkáposzta az a zöldség, amit nem fogyasztunk nyersen. Főzve finom lesz belőle a főzelék is, változatos rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.
A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni, így nemcsak a kis kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt esetleg megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek.
Kelkáposztával töltött csirkemell
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
20 dkg trappista sajt
20 dkg bacon
2 db sárgarépa
4 db kelkáposztalevél
olaj
só, bors, majoránna
Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd beszórjuk sóval, borssal, bedörzsöljük morzsolt majoránnával. A kelkáposztaleveleket és a megtisztított, negyedelt sárgarépákat kevés sós vízben előfőzzük. Az ízesített hússzeleteket kiterítjük, majd mindegyikre teszünk egy-egy kelkáposztalevelet és néhány hasáb répát. Összegöngyöljük a húst, és körbetekerjük a baconszeletekkel. Kiolajozott tűzálló tálba fektetjük a tekercseket, és reszelt sajttal megszórva 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Kelkáposztás rétes
Hozzávalók:
1 adag rétestészta
A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
1,2 kg kelkáposzta
15 dkg reszelt sajt
1 csipet reszelt szerecsendió
20 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 db tojás
só, bors, 1 cs. petrezselyemzöld
Elkészítés:
Elkészítjük a rétestésztát, és 30 percig pihentetjük, közben a tepsit kikenjük. A töltelékhez a kelkáposztát nyolcfelé vágjuk, megmossuk és felaprítjuk. A petrezselymet összevágjuk. Megmossuk a burgonyát, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A kelkáposztát, a petrezselymet és a burgonyát robotgépben finomra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és összevágjuk. Összekeverjük a sajttal, a tejszínnel és a finomra aprított hozzávalókkal. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval. A tepsit a vaj felével kikenjük. A tésztát 2 adagra osztjuk, és kézháttal húzogatva leheletvékonyra nyújtjuk. A réteslapokat beolajozzuk, ráterítjük a tölteléket, és felgöngyöljük. A végeket visszahajtjuk, és a réteseket egymás mellé csúsztatjuk a tepsibe. Előmelegített sütőben 45–50 percig sütjük. Közben kétszer-háromszor bekenjük a maradék vajjal és a sütés közben kicsorgó folyadékkal.
Jó étvágyat!