Mézes reggeli az Implom iskolában
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Idén a Gyulai Implom József Általános Iskola is csatlakozott a Mézes reggeli elnevezésű, országos rendezvényhez, így november 18-án mézet reggelizhettek az oda járó alsósok.
Hazánkban első alkalommal 2014 novemberében szervezték meg az Európai Mézes Reggeli programot, ekkor még mindössze 67 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére. A következő évben már 500 helyszínen tartották meg a mézes eseményt, idén pedig még tovább nőtt a csatlakozó intézmények száma.
A program jellegzetessége, hogy azon a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatják azokat, hogy még jobban megszeressék az egészséges édességet.
Mint megtudtuk: a méz jótékony hatásainak megismerésére szolgáló program kiemelten fontos a gyulai iskola számára, hiszen ökoiskolaként még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmód egyes elemeinek bemutatására.
Az Implomban ezúttal az összes alsós évfolyamot meghívták a kóstolóra, és az apróságok mellett a tanárnénik is lelkesen falatozták a kalácsból és napraforgómézből álló reggelit. Közben Lajos Zsolt méhész előadást is tartott az édes finomságról, amiből mindenki megtudhatta, miért egészséges a méz, ahogy azt is, hogy lehetőség szerint ne keverjük azt túl forró folyadékba, mert a hevítés során számos hasznos anyag elveszhet belőle.
A reggeli után aki kért, búcsúzóul egy-egy falat kóstolót is kapott, a helyi méhész ezalkalommal repcemézet, akácmézet, olajfűzmézet, vaddohánymézet, naprorgómézet, vegyes mézet, olajretekmézet és erdei mézet kínált a kíváncsi implomos diákoknak.