Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az alma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. október 16. 10:00
Az alma
A gyümöls héjában lévő flavonoidok erősítik az immunrendszert
____Eredeti-alma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: kpcb.com

Az alma az a gyümölcs, amit szinte egész évben ehetünk. Ilyenkor, almaszüret idején a legnagyobb a C-vitamin-tartalma, de a többi tápanyaga károsodás nélkül átvészeli a hosszú tárolást is. Már az ókorban is értékes gyümölcsnek tartották.

Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen és héjával együtt fogyasszuk, mivel rosttartalma segíti az emésztést! Az egészséges bélműködés fenntartása mellett az almában lévő pektin megköti a káros anyagcseretermékeket, így segít méregteleníteni. Csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Az alma héjában lévő flavonoidok erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, így védik az egészségünket.

Az alma A-, B-, C- vitaminja, kalcium és foszfortartalma jótékonyan hat az agyra, a vese és a máj működésére. Dietetikai jellemzői révén megérdemli, hogy táplálkozásunk alapgyümölcse legyen! Az almából sokféle étel készíthető. Főleg desszertek, de húsok körete is készülhet belőle.

 

Bundás alma

Hozzávalók (4 adag):

A tésztához:

1 db tojás
10 dkg finomliszt
2 teáskanál cukor
1 dl tej
0,5 dl víz
Az almához:
2 nagy db alma (savanykás)
5 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
1 késhegynyi fahéj
A sütéshez:
2.5 dl napraforgó olaj 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, a közepét kiszúrjuk és 1 cm vastag karikákra szeljük. Kevés lisztben megforgatjuk. A tojásból, lisztből, cukorból, tejből és vízből sűrű palacsintatésztát keverünk. Az olajt felforrósítjuk. Az előzőleg lisztben megforgatott almakarikákat belemártjuk a palacsintatésztába és a forró olajban kb. 10 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Törlőpapírra szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

Energia:   1470 kcal
Fehérje:   26,4 g
Zsír:      59,3 g
Szénhidrát. 197 g

 

Sült alma

Hozzávalók 4 főre:

4 db alma
4 evőkanál darált dió
4 evőkanál cukor
fahéj 

Elkészítés:

Az almákat alaposan megmossuk. Közepüket kiszedjük úgy, hogy alulról felfelé szélesedő lyukat kapjunk, és egy kisebb tepsire helyezzük. A diót elkeverjük a cukorral, és a fahéjjal, majd az almákba töltjük. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Energia:    885 kcal
Fehérje:     10 g
Zsír:        28 g
Szénhidrát: 142 g

 

Jó egészséget!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)