Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A füge

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. szeptember 18. 10:00
A füge
Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre
____Eredeti-fuge.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: farmersalmanac.com

A füge az egyik legédesebb gyümölcs, Magyarországon is megterem. Számos fajtája méretben és színben is különbözik. Létezik fehér, fekete és vörös füge is.

Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz. A-, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és omega-zsírsavak vannak benne.

Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre. Nyers állapotban székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és gyomorégés csillapítására alkalmazható. A füge ásványianyag-tartalma nyugtató hatású a szívre és az idegrendszerre is. Cinktartalma pozitívan hat az ivarmirigyek működésére.

A gyümölcs egésze ehető. Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba. Nyersen gyümölcsként, édes ételekhez és nyers sonka és sajt mellé is kínálják. Dzsem, lekvár, bor, pálinka is készíthető belőle.

 

Fügés-szilvás rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz:

1 csomag réteslap (6 lapos)
olaj a lapok megkenéséhez
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg dió
15 dkg porcukor
fahéj
10 szem érett friss füge
10 szem szilva
Vaníliás cukor

 

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra daraboljuk. A darált diót a zsemlemorzsával együtt kevés olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd alaposan összekeverjük. A réteslapokat kettesével használjuk. Konyharuhára terítjük az első lapot, az egészet olajjal alaposan megkenjük (nem csupán a széleket), ráfektetjük a 2. réteslapot, az elsőhöz hasonlóan megkenjük, majd a hosszabb oldalától indulva kb. 1/3 részig meghintjük a zsemlemorzsás keverékkel úgy, hogy a széleken kb. 2,5 cm-t szabadon hagyunk. A füge és szilvakockák harmadát a morzsás csíkra terítjük, a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, a kész rudat még egyszer átkenjük olajjal, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A másik két rúd esetében ugyanígy járunk el. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral, és langyosra hűlve szeleteljük.

Energia:   2165 kcal
Fehérje:     33 g
Zsír:        43 g
Szénhidrát: 402 g


Fügesaláta

Hozzávalók:

4-6 db érett füge
2 db mozzarella
4-6 szelet sonka
Mézes-citromos öntet:
6 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál méz
őrölt színes bors

 

Elkészítése:

A fügéket kereszt alakban bevágjuk, majd alul egy kicsit megnyomjuk, hogy szétnyíljanak. A mozzarellát felkockázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk. A fügéket elrendezzük egy tálon, rászórjuk a mozzarella kockákat és a sonka csíkokat, szépen elrendezzük, és hűvös helyen állni hagyjuk, amíg elkészítjük az öntetet. Egy kis tálba kanalazzuk a mézet, facsarjuk bele a citromlevet és a narancslevet, végül öntsük rá az olívaolajat, jól keverjük el. Tálalás előtt állítsuk össze a salátát: a fügés tálat vegyük elő, sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd az öntetet egyenletesen eloszlatjuk a tetején.

Energia:  1353 kcal
Fehérje:    46 g
Zsír:       92 g
Szénhidrát: 74 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)