Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A körte

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. szeptember 11. 10:00
A körte
Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket
____Eredeti-korte.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: azernews.az

A körte Magyarországon az egyik legközkedveltebb gyümölcs. A körte nemcsak ízletes, de magas ásványianyag-tartalmával (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalmával (A-, B1-, B2-, C-vitamin) egészségünk egyik őre. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket.

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat. Magas rosttartalma csökkenti a végbélrák kialakulásának az esélyét is. A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diéták jelentősen csökkentik mind a szívinfarktus, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely napi szükségletünknek mintegy egynegyede. 

A körtét fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.

 

Körtés pite

Hozzávalók:

2 kg körte
20 dkg cukor
2 kávéskanál fahéj
1 citromból nyert reszelt citromhéj

A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl

 

Elkészítés:

A körtét meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat. A tésztához a lisztet, margarint, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot kimérjük, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, a tejfölt, és összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a tepsisbe sütőpapírt rakunk. A cipót kivesszük a hűtőből, és kétfelé választjuk. Az egyik cipót kinyújtjuk, és belefektetjük a tepsibe. Megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált keksszel, és elkenjük rajta a körtét, majd kinyújtjuk a másik cipót is, és ráfektetjük a töltelékre tesszük. Megszurkáljuk villával, megkenjük tojássárgájával, és középső bordamagasságon sütjük (40-50 perc). Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk, és meghintjük porcukorral.

Energia:   6280 kcal
Fehérje:     77 g
Zsír:       220 g
Szénhidrát: 954 g

 

Körte fahéjjal és vaníliaszósszal

Hozzávalók:

4 evőkanál cukor
6 dkg margarin
8 érett körte
1 héja citrom
1 tasak vaníliás puding
3-4 evőkanál cukor
6 dl tej

 

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. A körtét meghámozzuk, kétfelé vágjuk, és kivágjuk a magházat. A lapos részével lefele beletesszük a körtéket egy tepsibe, és meglocsoljuk citromlével. A cukrot, a fahéjat és a margarint egy lábasban feltesszük főni, és addig kavarjuk, amíg a cukor elolvad. A keveréket ráöntjük a körtére. 20-25 percig sütjük a sütőben, amíg a körte megpuhul és megbarnul. (Sülés közben néha meg lehet öntözni a tepsiben levő szósszal.) A pudingporból a tasakon leírtak szerint elkészítjük a sodót. A körtét és a szószt tányérokba kiporciózzuk, és vékony csíkokra vágott citromhéjjal díszítjük.

Energia:   2280 kcal
Fehérje:   20,8 g
Zsír:      59,6 g
Szénhidrát: 404 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)