Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukkini

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. szeptember 04. 10:00
A cukkini
A legtöbb diétás étrendben felhasználható
____Eredeti-cukkini.jpg

képünk illusztráció

Forrás: paleoplan.com

Ha lehetőségünk van cukkinit vetni, 2-3 tőről egész nyáron folyamatosan szüretelhetünk zsenge terméseket. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást. Megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.

Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetők, csak ezeket meg kell hámozni.

A cukkini legjelentősebb tápanyagai a héjában található védő hatású béta-karotinok, de tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket és szelént is. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig az immunrendszert erősíti.

Az íze semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Készíthető belőle főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott, sült egytálétel és rántotthús-pótló, de az uborkához hasonlóan saláta és savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.

 

Cukkinis tészta

Hozzávalók:

1 kg cukkini
3 gerezd fokhagyma
40 dkg csirkemellfilé
4 dl tejföl
50 dkg tészta
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint

Elkészítés:

A húst és a cukkinit felcsíkozzuk (julienne-re vágjuk), és kevés olajon megpirítjuk. Közben hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Lassú tűzön összefonnyasztjuk az egészet, majd fűszerezzük. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a tejfölt, majd a tésztát is.
Kb. 1000 forintba kerül.

Energia:   3610 kcal
Fehérje:    189 g
Zsír:       107 g
Szénhidrát: 431 g

 


Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók:

1 közepes db cukkíni (reszelve mérve kb. 60 dkg)
1 kávéskanál só
1 csipet bors
1 kávéskanál fokhagymakrém, vagy 3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt
4 evőkanál zsemlemorzsa

Panírozáshoz:

3 evőkanál liszt
1 db tojás
5 evőkanál zsemlemorzsa
Sütéshez olaj

Elkészítés:

A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk, a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, a fokhagymakrémet, és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk belőle a két tenyerünk között (kb. 15 db jön ki belőle). Ezután a golyókat a szokott módon bepanírozzuk, és bő forró olajban világos barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni. Költsége: kb. 900 forint.

Energia:   1665 kcal
Fehérje:     58 g
Zsír:        87 g
Szénhidrát: 144 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)