Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. augusztus 28. 10:00
A zöldbab
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését
____Eredeti-zoldbab.jpg

képünk illusztráció

Forrás: mmfoodmarket.com

A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.

A zöldbabot magas B1-, B2-, C-, K-vitamin-, és ásványianyag-tartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin- és béta-karotin-tartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét. A folsav, a vas és a réz a vérképzéshez szükségesek. A vastagbél egészséges működését is segíti a sok rost. A zöldbab serkenti a máj méregtelenítő funkcióját.

Készíthetünk belőle levest, salátát, csőben sültet. Sokan kedvelik a zöldbabos lecsót, a zöldbabpaprikást galuskával. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab, vajjal vagy különböző mártásokkal.
Tehát a zöldbabból is tudunk változatos ételeket készíteni.

 


Zöldbabsaláta

Hozzávalók:

60 dkg zöldbab
só, bors, kapor, fokhagyma
3 dl kefir


Elkészítés:

A zöldbabot feldaraboljuk, majd megfőzzük. Főzés után lehűtjük és lecsöpögtetjük. A kefirt ízesítjük kevés sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és ráöntjük a zöldbabra. Jól összekeverjük az egészet, majd egy órát érni hagyjuk az ízeket.

Energia:   435 kcal
Fehérje:    27 g
Zsír:        9 g
Szénhidrát: 57 g

 


Temesvári sertésszelet

Hozzávalók:

1 kg sertéskaraj vagy -comb
1 kg zöldbab (tisztított)
1,2 kg burgonya
2 dl étolaj
10 dkg finomliszt
3 dl tejföl
1 dl tej
10 dkg vöröshagyma
fokhagyma
fűszerpaprika


Elkészítés:

A felszeletelt, besózott sertéshúst kiverjük, széleit bevagdossuk, és lisztben megforgatva, a felmelegített olajon mindkét oldalán hirtelen átsütve, felhasználásig félretesszük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve elkeverjük a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot, és kevés vizet aláöntve, enyhén megsózva, zúzott fokhagymával ízesítve, fedő alatt megpároljuk. Megfelelő méretű tepsit kiolajozunk, és az aljára elterítjük a héjában megfőzött, megtisztított, felkarikázott burgonyát, enyhén megsózzuk, ráhelyezzük az elősütött hússzeleteket, beborítjuk a megpárolt zöldbabbal. A tetejét meglocsoljuk a tejjel elkevert tejföllel. Előmelegített, középmeleg sütőben 40-50 percig sütjük. Egytálételként tálaljuk.

Energia:   6055 kcal
Fehérje:  553,4 g
Zsír:     343,8 g
Szénhidrát: 411 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)